2011. március 29., kedd

Szilvavirágzás és családra lelt családok

Ma kicsalogatott a tavasz, bar meg nem tudom, atutazoban van-e, vagy le is telepedik itt Iwakiban (ez olyan, mint egy onvallomas...), mindenesetre eleg melegnek ereztem a napsutest arra, hogy elbringazzam megnezni a patakparti setany cseresznyefait.  A viragzas delrol halad eszak fele, Teodoraeknal Okinawan, Timieknel Okayamaban, Otto papanal Oszakaban, vagy Julcsieknal Shizuokaban mar talan nemsokara teljes szepsegeben pompazik a sakura, nalunk meg kicsit kereti magat. Azert megorokitettem a rugyezo agakat es a tavaszi kertrendezesek nehany pillanatat. A cseresznye (szakura) meg nem, de a szilva (ume) mar nalunk is viragzik! Ennek bizonyitekat latjatok a kepeken! Japanban meg a lecsupalt agakat is bunbetsu (szelektiv modon) gyujtik es keszitik ki az arokpartra, hogy begyujtse a kozteruletfenntarto platoskocsi - ezt is megorokitettem.






A "Rune", azaz a Renaissance sport club meg zarva, lassan harom hete hanyagolom az intenziv mozgast, erzem is a hatamon. Ha ujra kinyit, elso utam nem az edzoterembe, hanem az uszodaba fog vezetni, hogy jol kinyujtsam magam. A menedekhelyeken eloknek teljes testet megmozgato, elgemberedest elkerulendo alapos tornaterveket keszitettek, ezeket is mutatja a tv. A japanok szamara az onsen (gyogyfurdo), es ennek kulonfele vallfajai - a sento (kozfurdo), ashiyu (lab-furdo) vagy a rotenburo (szabadteri furdo) - egyet jelent a feltoltodessel, a kikapcsolodassal, az elet pezsgo megujulasaval. Az elmult napok faradtsagat sokan tettek le a vendegeket atmenetileg ingyen fogado furdokben. Regionk (Tohoku) kulonosen bovelkedik furdohelyekben, ezen belul Iwaki buszkelkedhet az orszag egyik legregebbi furdojevel.   



A Fukushima Aquamarine, Iwaki varos egyik buszkesege is nagy karokat szenvedett. A gyonyoru tengeri elolenyek nagy resze elpusztult, de a nagy allatokat, mint foka, rozmar, sikerult megmenteni. Par hete jartunk ott Hiroshival. Kint van az oceanparton. Nehez felfogni, hogy az a gyonyoru part, ahol annyit setaltunk, most csupa szalka, rom es tormelek...


Ma este 19:54-kor volt egy kicsit erosebb utorenges, a kicsit erosebb azt jelenti, hogy odamentem a fazekhoz, hogy ne dobja le a levest, de a targyak a helyukon maradtak (Richter 6.4-es volt). Hiroshi akkor toppant be az ajton - par masodpercig nem is erezte, hogy reng, amig a tancikalo lampazsinorra nem nezett - mindig azt nezzuk, mert minden mozgasra kileng, erzekeny indikator. A boltban is jartam ma, a kappu-ramen (dobozos instant leves tesztaval) es a rizs kivetelevel minden volt bosegesen. Azert az alabb lathato ures polcokra is ki volt irva, hogy egy ember ket dobozzal vihet. Hat igy is elvittek aprankent.


Egy non-profit szervezet onkentes szervezese nyoman mar korulbelul 3000 otthonat vesztett csalad talalt befogado csaladra - orszagon belul. Ez a kozpont begyujti az igenyeket es a felajanlasokat - pontos adatokkal: varosresz, csalad letszama, eletkoruk, specialis igenyek, van-e kisallat, stb. - es megkeresi hozza a legalkalmasabb felajanlast. Ez a kozvetito modszer Japanban amugy is elterjedt, most is alkalmazzak. A dolog erdekessege, hogy ez a "fogado csalad" rendszer - leszamitva a kulfoldi vendegek szivelyes, akar hosszabbtavu elszallasolasat - nem megszokott Japanban. Eros a csoport-tudat, nagyon osszetarto minden kozosseg, legyen az csalad, ceg, varos, megye, vagy orszag. Aki egy adott koron, kozossegen belul van, az uchi (belso), am mindeki, aki nem tagja a kozossegnek, az szoto (kulso) es teljesen mas megiteles ala esik. Mint ahogy mi is maskepp viselkedunk a sajatjainkkal, mashogy az 'idegenekkel', igy van ez Japanban is, csak itt sokkal erosebben mukodik. Peldaul egy ceg dolgozojakent a vezerigazgatoval szemben udvarias formaban hasznalom az igeket (Tanaka vezerigazgato ur! Meltoztatik a mai nap folyaman resztvenni a targyalason, vagy meg a nagyrabecsult szabadsagat meltoztatik tolteni?), azonban ha egy ugyfel telefonon keresi ugyanezt a vezerigazgatot, akkor en mar rola, mint az en kozossegem tagjarol beszelek egy kulso szemelynek, tehat szerenyen emlitem (Tanaka nem rontja ma benn a levegot, szabadsagon van.) A forditas eros tulzas, a csoport-tudat erzekeltetesere hozott pelda.


Hasonloan eros kozossegi hatarokat erzek a csaladok kozott. Itt nem nagyon szokas meghivni egymast az otthonunkba, az a csalad szent helye. Ha masokkal talalkozunk, egyutt elmegyunk es be/kiulunk valahova, legyen az etterem, kocsma, park, jatszohaz. (A kisgyerekes csaladoknal azert mas a helyzet, ok osszejarnak jatszani.)  Egy japan csalad szamara hatalmas dolog egy masik, ismeretlen csalad befogadasa.  A befogadas helye nemely esetben hasznalaton kivuli hazat, hazreszt, lakast jelent (pl. idos szuloke, akik addig a gyerekekhez koltoznek), de sok esetben a szent es egyetlen otthon megosztasat.






5 megjegyzés:

  1. Csodaszépek ezek a virágok :)

    VálaszTörlés
  2. http://lokalpatriotaklub.hu/hir/242-fukushimaiak-godollon

    VálaszTörlés
  3. Olyan vidéken élek, ahol még csak duzzadnak a rügyek, készülődnek a madárkák is családalapításhoz. Napsütésben trillájuktól hangos az erdő széle, a falu határa, néha udvarokra is beszállnak. Sokszor elgondolkodtam, vajon egy kismadár, egy bimbó, válogathat-e, kinek és mikor nyílhat, vagy dalol? Ő csak engedelmes, örül és készülődik a kibontakozásra. A végtelen kegyelem látványa, amit tőlünk kapunk. És mindenki örül...ahogy a Kismenyem mondaná.
    Reményteljes kikeletet kívánok a messzeségből!
    :-)

    VálaszTörlés
  4. Ugye Jucy, es ez meg "csak" a szilva...

    Koszonom a cikket Yola! Akkor mar ok is itt vannak.

    Evamama, a vegtelen kegyelem latvanya - nagyon szepen mondtad! Remeny, arra nagy szukseg van.

    VálaszTörlés
  5. Gabikám, arra is szoktam gondolni, hogy bizony sokat tanulhatnánk a madaraktól, virágoktól. Hiszen ők sem mindig mennyei körülmények között bonthatják szirmaikat, szárnyaikat. Sosem tudhatják, jön-e héja, szarka, jégeső, villámcsapás, valami gonoszság. Teszik dolguk s örülnek a megélt pillanatnak. Mire figyelhetnek? Mi adhat nekik örök reményt? A harmónia? A szépség? Vagy fordítva tőlük lesz a harmónia, a szépség? Örök rejtély.
    Figyeljük őket és tanuljunk tőlünk, én így gondolom.
    'Küldök' Nektek ma is gondos szorgalmat és hozzá színtiszta reményt!

    :)

    VálaszTörlés