2011. március 8., kedd

Teaszertartás Ohira mama otthonában

Ohira neni es anyosa, Ohira mama havonta egy-ket alkalommal keszitik elo a hagyomanyos urasenke (ez az iranyzat neve) teaszertartas (szadó = a tea utja) eszkozeit es hodolnak ez osi szenvedelynek Ohira mama otthonaban. Nagy megtiszteltetes volt es nagyon orultem, hogy meghivast kaptam. Ohira mama sokaig tea ceremoniat tanitott, de ma mar egyre kevesebben erdeklodnek a tradiciok irant. Ohira papa 84 eves es remek egeszsegnek orvend, amikor csak teheti, jarja a termeszetet es fenykepez. Kiallitasa is volt mar. Eleg 'meredek' helyekre is elmereszkedik; egy "derekig hoban" allva fotozo kepet mutatta O-mama, majd a kerdesemre, hogy a vandortarsai is hasonlo koruak-e, azt valaszolta: "Dehogy - ok sokkal fiatalabbak. Legalabb 10 evvel." Mar egy jo ideje fogalmazodik bennem egy tanulmany illetve felmeres keszitese arrol, hogy hogyan fer ossze Japanban a megfeszitett munka es a hosszu, egeszseges elet, illetve, hogy mik azok a vonasok, az az egyszeruseg, amit a japan mami itt ugyanugy megel, mint Anyam kilencvenevesen is kerteszkedo Keresztanyja; es amikhez olyan jo volna odahaza is - sajat kornyezetunkben - visszatalalni . Tobb mu szuletett mar a temaban, engem a szemelyes tortenetek erdekelnek, teljesen hetkoznapi szinten.



Ohira neni kimono-ban jott elem a vasutallomasra, mintegy felvezeteskepp. Yumoto, Iwaki kulonosen szep, regi hazakkal es gyogyfurdokkel teli negyede, szallo goz a hazak kozott ...mintha egy masik vilagba csoppentem volna. Itt egy kis koszonto umeshu-t (konnyed szilvabor) horpintettunk, fehercsokis kisero sutivel.


Ohira mama es otthona. Ez a szoba a teljesen atlagos, koznapi ter. Az asztal korul ulok melegithetik labukat az asztal alatt, erre szolgal ugyanis a kotatsu, az asztal korul csungo, foldig ero elektromos futoszalakkal megelito takaro, ami most ugyan nem latszik, de remek japanossag.

Ezen a napon sokat tanultam. Ahogy harman ultunk a wa-shitsu (japan szoba) tatami-jan (japan gyekenyszonyeg) es szemleltuk a termeszet idotlen mulasat, elneztem vendeglatoim evezredes bolcsesseget rejto nyugalmat, es szinte hallottam, ahogy megcsendul bennuk oseik zeneje olyan termeszetesen es egyszeruen, mint egy mozdulat, ami kimeri a teaport a cseszebe. Egyszerre akartam felugrani es lefutni harom kilometert es ulni szotlanul nezve a nagy pelyhekben hullo havat. A szinek, formak, anyagok, hangok, izek es illatok - mind a szertartas szerves reszei. Ilyenkor a beszedtema a tea aromaja, a virag, a cseszen vagtato lo, a felszolgalt sutemeny. Az egesz ugy epul fol, hogy minden az elcsendesedes, a belso beke szuleteset szolgalja, segiti. A sorrend, mit mi utan, hogyan, az egymas fele valo tisztelet jele, es van az egesznek egy nehezen kottazhato ritmusa, ami azt mondja, nem sietunk sehova, orulunk a szepnek, vendegul latjuk a harmoniat.



O-mama segitsegevel kimonot oltottem. Tobb reszes ruharol van szo. Eloszor folkerul egy mell leszorito reteg (mert itt igy szokas), azutan ket also reteg, egy biztosito pant mellmagassagban (ami nekem folcsatolas utan elpattant, mire mindenkibol kitort a nevetes), egy ov puha anyagbol, amit nagyon szorosra huz az oltozteto, de mire minden folkerul, magatol kenyelmesse lazul. Erre jon maga a kimono es a diszes ov, az obi. A labamon tabi, a feher, "ket ujju" puha labbeli, amiben a nagyujj kap kulon bugyrot, a tobbit egy reszbe bujtatjuk. 




A hatterben lathato a falra fuggesztett tekercsfestmeny, alatta a muveszien elrendezett virag, az ikebana es a fustolotarto. A vendeg ezek elott terdelve letelepszik es megcsodalja oket; igy tesznek a cseszevel es a teas tegellyel (teas szelencevel) is a szertartas folyaman.



Bal tenyerbe helyezve jobb kezzel az oramutato jarassal megegyezo iranyban forgatjuk a cseszet...


A teavizet faszennel melegitik.


A segito szerepeben felszolgalom a teat.


Majd visszavonulva megpihenek.



Iwakiban evente 2-3 alkalommal esik a ho, ez volt a mai nap egyik kulonlegessege. A hohullast csodalasara kulon kifejezest hasznalnak.




Teaivas elott sutemenyt szolgalnak fol. Ennek edessege aztan talalkozik a tea sajatos izevel, ami ezaltal valik "finomma". Egymast kiegeszites, izharmonia. Ha a kimono ujjat megnezzuk, hosszan lelog. Ez egy nagy zseb, amibe a sutemenyt vago kis bambuszpalcat tesszuk el szalvetaba csavarva. De mas dolgok tarolasara is hasznalhato.


Elkeszitem a maccha porbol (a zold tea egy fajtaja) az usucha-t (nem suru, tobb vizzel keszitett tea) a vendeglato szerepeben.


Chawan (teascsesze), benne a cha-sen, a bambusz sepru, amivel keverjuk, folverjuk, habositjuk a teat. A vekony kis lehajlo vegu bambusz palcika a chashaku, amivel a teaport kimerjuk.





A kertben megtisztitjuk a kezunket a bambuszcsovon at csobogo tiszta vizzel.



Ohira mama a koto nevu hangszeren jatszott.



Az edenyek elmosasanak helyszine. A kellekek elpakolasa a kulisszak mogott...


2 megjegyzés:

  1. En is sokat gondolkozom neha, hogy mitol ennyire nyugodtak es frissek az idosek Japanban. Szerintem ennek tobb oka is van:

    - hiaba dolgoznak latastol vakulasig fiatal korukban, ha egyszer viszonylag atlathato, "tervezett" eletet elnek. Peldaul tudjak, hogy a munkahelyuk nagyjabol vedi oket, nem vesztik el a fizetesuket, sot altalaban az csak novekszik. Egyfajta anyagi biztonsagot kapnak a legtobben, ami idos korra csak jo. Azert az anyagi biztonsag tenyleg sok mindenben segit idos korra.

    - szinten a fentibol kovetkezik, hogy hiaba a kemeny, robot munka, ha kozben mindent lepesrol-lepesre atlatsz, a busz/vonat nem kesik, nem tesznek keresztbe a masik dolgozo kollegak, nem szol be nagyon senki, stb. ezek oda vezetnek, hogy az atlagember hiaba dolgozik sokat, nincs anyagi (es egyeb) stresszhelyzetben. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne lenne a japanok elete stresszes, de egeszen biztos, hogy nem az a fajta stressz ez, ami nalunk van, Magyarorszagon (kidolgozod a beledet, es meg idos korodra sem tudod, hogy megeled-e a masnapot, meg tudod-e venni a gyogyszeredet, stb.). Ez amugy abbol is adodik, hogy mindenki tok gondos, tisztasag szereto, es a masikat elobbre tartja maganal, az emberek meghajolnak, stb. szoval egy csomo idegeskedest megsporolnak.

    Szerintem ezek (is) eredmenyezik azt, hogy az idosok elegge fiatalosak, stresszmentesen elnek, kifejezetten tudnak hodolni a kedvenc sportjaiknak (golf, onsen, hegymaszas, stb.), es elegge gondtalanok. Na persze a kaja is ott van, szerintem annak is koszonheto, hogy a jo etrend miatt egeszsegesek es erosek maradnak idos korra :)

    VálaszTörlés
  2. Egyetertek Zsofi, koszi a meglatasaidat. Az biztos, hogy a szamunkra mar-mar tulbiztositottnak tuno rendszerezett mindennapi elet konnyebbsegevel sok terhet vesz le a vallukrol. A nemzet egyik mottoja, minden eszkozzel elkerulni a legkisebb kellemetlenseget is. Preventiv gondolkodas!

    VálaszTörlés