2011. március 20., vasárnap

Vasárnapi körkép

A het folyaman volt, hogy utorengesekre ebredunk (az iment is volt egy), es bar rendesen megmozgatjak a hazat, ezek mar sokkal gyengebbek. Jelentkeztunk onkentesnek, de egyelore nem hivtak be. Mindenkit a lakhelyehez legkozelebb eso menedekhelyre iranyitanak a koordinatorok, az Alios (helyi ujepitesu szinhaz es muveszeti kozpont) most eleg jol el van latva mindennel, ez megnyugtato. 






Egyre tobb Iwakiban elo barattal, ismerossel beszelek telefonon is, es mind jol vannak. Sok kisgyerekes van koztuk, a legtobben a ferjuk szulofalujaba, vagy rokonokhoz koltoztek atmenetileg. Itt korulmenyesebb megoldani a vasarlast es a vizvetelt, a picikkel nem is volna jo 2 oran at sorban allni a bolt elott. A szerdai hirek szerint varosunk 360 ezres lakossaganak haromnegyede, kb. 260 ezer fo maradt a varosban.


Az eromuvek 20 km-es korzetebol mar reg kitelepitettek mindenkit, 20-30 km kozott pedig sajat maguk dontottek el az ott lakok, hogy vagy bezarkoznak, vagy menedekehelyekre/rokonokhoz koltoztek. A bezarkozok is kimehetnek rovidebb idore, maszkban, ezesetben alapos mosakodas es ruhacsere szukseges. A prefektura szervezett buszjaratokkal segitette es segiti azokat, akik otthonuk elhagyasa mellett dontottek. A reaktorok hutese jelenleg jol halad, a sugarzasi ertekek naprol napra csokkennek, nalunk ma mar csak 0,81 micro sv/ora. A vilagatlagot tekintve egy embert evente atlag 2400 micro sv sugarzas er a hetkoznapi eletben. Indiaban 10 000 micro sv.


Tegnap korbejartuk kicsit a varost biciklivel, beszelgettem emberekkel. A kozelben ket bolt uzemel, hosszu varakozas utan viszonylag rendesen lehet aruhoz jutni, az embereket csoportokban leptetik be, bar mi nem alltunk be a 200 m-es sorba, mert van meg otthon eleg elelem, egy hazaspartol megtudtam, ok masfel orat vartak. Ahogy gurultunk el a sor mellett, egy hateves forma kisfiu felderult arccal konstatalta, hogy kulfoldi vagyok. Integettunk egymasnak. Olyan turelemmel alltak ott is az emberek. A taxisok dolgoznak, es a tavolsagi buszok is jarnak. Erdekes volt latni, ahogy begurult egy busz es leszalltak rola nagy csomagokkal. Ezek szerint vannak, akik mar visszafele jonnek. A buszpalyaudvaron lefenykepeztem ezt a szentirast. Egy dobozra volt leteve.  





A Varoshaza honlapjan irja, hogy tobb benzinkutat megnyitottak, erkezett uzemanyag utanpotlas. A kutak elott mar tobb napja felsorakoztak a kocsik, es ott ulnek benne, keszen a nyitasra. Egy nenivel elbeszelgettem, o mondta, hogy ha kifogyni latszik a kut, egy "tablat" adnak az utolso kocsinak, aminek meg jut benzin. Termeszetesen most is mennyisegi korlatozas van ervenyben, helyenkent eltero limittel, itt jarmuvenkent 2000 yen ertekben lehet toltekezni. Ez kb. 15 liter benzin, egy jo fogyasztasu kocsi ennyibol akar 200 km-re is elvisz.



Az uzemanyag hiany miatt sokan biciklivel kozlekednek, az erintett videkekre segely-kerekparokat szallitanak. A bicikliuzletek tulajdonosai onkentes munkaban javitanak, micsoda lelemenyes segitsegnyujtas!A lelki sebek gyogyitasa is osszehangolt munkaban folyik. Az orszag multban sulyos foldrengeseket megelt teruleteirol (pl. Kobe) erkeznek pszichologusok, lelkigondozok segiteni a gyaszmunkaban es a trauma feldolgozasban. Most mar annak is itt van az ideje.


A vizszolgaltatas a hazunkban meg szunetel, de a varos 30%-a mar ujra orvendezhet a folyoviznek. Csak jojjon mar a joido, hogy felmelegedhessenek a menedekhelyen betegeskedok is! Tegnap sutott a nap, mi is kiultunk kicsit a parkba.






Kedveseink, orulunk, hogy velunk vagytok es erezzuk imaitokat. Buszke vagyok ratok, hogy nem hivtok haza (ez nem a Koszivu ember fiai...), es megbiztok bennunk. Az "oszakas" magyar lyanyokkal (es azota megismert fiukkal) is napi kapcsolatban vagyunk (Haliho! :), mindenki foz, mos, ringat, dolgozik, olvassa a meset, altat, vetemenyez (!) tovabb. A novenykenk is nekiindult, hogy nyarra bujava noje magat, sok kis viragocskaval. Kovessuk peldajat!



10 megjegyzés:

  1. Ez a pozitív kisugárzás! Gratula!

    VálaszTörlés
  2. Kisugárzás.... :))) Jajj! Nem találtál másik szót?! ;)

    VálaszTörlés
  3. Így-így, ahogy az élet rendje kívánja.
    A legfontosabb az a titokzatos kisugárzás, az a bizonyos lelki erő.
    :-)

    VálaszTörlés
  4. Az előző bejegyzésben írtál arról, hogy sokat tanultál a japán emberektől-én is nagyra tartom őket- én pedig tőled- és köszönöm a higgadt, mérlegelő, tényszerű, de érzelmekkel átitatott beszámolóidat.

    VálaszTörlés
  5. De jó olvasni, hogy minden szervezetten és rendezetten működik Japánban!

    VálaszTörlés
  6. Hát, ezen most elsírtam magam. Ölellek benneteket nagyon.

    VálaszTörlés
  7. Minden elismerésem és tiszteletem a japán embereké. Eddig is nagyra becsültem őket,de az a fegyelmezettség, ahogy ezt az iszonyú katasztrófát viselték, minden képzeletet felülmúl.Szívből imádkozunk Értetek.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabi,
    most találtam rá a blogodra, hiszem, hogy oka van. Kitartást nektek! Kérlek, nézz be ide: www.csupamese.blogspot.com
    És kérlek, írj nekem egy e-mailt, ha lehetőséged lesz rá: szabo.tasi.kata@gmail.com

    Köszönöm szépen!

    Kata

    VálaszTörlés
  9. Nagyon erős vagy.
    Példás ahogy összefognak az emberek.
    Sok szerencsét, mert az is kell.

    VálaszTörlés