2011. március 17., csütörtök

Vízvétel, raktározás

Teszek fol kepeket a vizvetelezesrol. A varosunkban 23 ilyen elosztohely mukodik, ebbol  6 hely non-stop 24 oran at nyitva van (jelenleg is). A hozzank legkozelebbi helyrol, egy parkbol (biciklivel 4 perc) szombaton es vasarnap toltottuk fol a keszleteinket, kb 150 litert. Negyven kobmeteres fold alatti viztartalybol pumpaltuk keziszivattyuval a vizet. A vizmu tarsasag (suidokyoku) ket alkalmazottja reggeltol keso estig jelen volt, pumpalt, iranyitotta a vizvetelt, informalta az embereket.


Ezt ugy kepzeljetek el, hogy egy rendezetten kigyozo sorban all folyamatosan 150-200 ember, a srac neha vegigmegy a sor mellett es emberi hangerovel kozli, hogy "Aki tud, keretik segiteni pumpalni, koszonjuk!!", "Vizeszacskokat lehet venni a dobozbol", stb., az emberek pedig kannakba, vodrokbe, nejlonzsakkal belelt dobozokba, teafozokbe, fazekakba fejtik es viszik haza a vizet. A vizert jovokhoz hasonloan a tarsadalmi munkaban pumpalok sora sem apadt, mindig volt vagy hat-nyolc legeny es leany a gaton! Ezt a kezi pumpalast masnapra profi automatizalt szivattyus, csapos allvannyal valtottak fol (ha tudok meg, majd fotozok), ami jelentosen megkonnyitette a folyamatot. Hala Istennek egesz hetvegen verofenyes napsutes volt, lehetett melegedni a marciusi napon.



Apro figyelmessegek sorat tapasztaltam. Ismeretlen nenike latta, hogy egyedul vagyok, szo nelkul segitett osszecsukogatni a vizeszacskoimat. Kozben kannaert/etelert rohanva tobbszor otthagytam orakra is a lefejtett vizkeszletunket (Hiroshi estig a cegnel allta a sarat, csak este tudott ertem jonni), eszembe se jutott arra gondolni, hogy valaki ellopja. A boltban kigyozo sorokban is mindenki turelmes volt, hangos szot, lokdosodest egyszer sem tapasztaltam. Egy ferfi a polc hatuljabol hosszasan rendezgette elore a halkonzerveket, majd folegyenesedett es visszaallt a kosara melle. Kiderult, hogy sima vasarlo...



Ebbe a orias strandlabda-szeru "tok"-be pumpalodott a viz, onnan pedig egy negy helyen nyilo csobe. Igy egyszerre negyen tudtak vizet toltogetni. Mondanom sem kell, nem volt alatta nagy sartenger, mindenki figyelt, hogy egy cseppet se pazaroljon.






3 megjegyzés:

  1. Az élelmiszerellátás mennyire megoldott?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabi!

    A hazai (magyar) sajtó külföldi forrásokra hivatkozva sorra számol be arról, hogy nehézkes egyes területek élelmiszer, gyógyszer illetve vízellátása. Itthon több módon is tehet felajánlást aki szeretne, a Máltai Szeretetszolgálat illetve a Magyar Vöröskereszt révén. Hogy látod hogyan érdemes támogatni?

    VálaszTörlés
  3. Megrendítőek!Az ember, valahogy természetesnek veszi, hogy a japók így viselkednek.Kicsit fáj, hogy mi is ilyenek voltunk, valaha.
    István

    VálaszTörlés