2011. március 4., péntek

Hinamatsuri, a lányok ünnepe

Harmadik ho harmadika, Japanban a lanyok unnepe. A hagyomany szerint ezen a napon a lanyos hazaknal hina-babat (hina ningjou) tesznek az ablakba, de van, ahol erre kulon lepcsozetes emelveny szolgal. Igy imadkoznak a leanygyermekek egeszsegeert, es azert, hogy minden rossz kerulje el a portat. Ezt a piros anyaggal bevont emelvenyt mar februar kozepen elkezdik disziteni, marcius 3-an este viszont szigoruan le kell szedni, babastul mindenestul, maskulonben a kislany keson megy ferjhez, vagy partaban marad. (Mondtam mar, hogy a japanok nagyon babonasak?) Az emelveny lehet 3, 5, vagy 7 szintes. Minden szinten kulonbozo statuszt jelkepezo babak csucsulnek. Legfolul a csaszari par (hagyomanyos elrendezes szerint rendezoi jobb oldalon, a modern beallitas szerint viszont bal oldalon all a ferfi baba), azutan harom udvarholgy, a 3. lepcson ot zenesz, a 4.-en ket bolcs (vagy miniszter), az 5.-en pedig harom or. A szinteket kis lampionok, kulonleges (mu)sutemeny, cseresznye- es narancsfak diszitik. A legalso sorban mini hinto, es kulonbozo kis targyak (szekreny, asztalka) kapnak helyet. Ez a szett nem olcso, a babak egyenkent is igen ertekesek. Ezert (es a hely szuke miatt) manapsag a csaszarra es csaszarnera szoritkozo minimal verzio az elterjedtebb. A hagyomany szerint a kislanyok az anyai nagyszulotol kapjak a babakat, igy szall az nagymamarol unokara.


Az unnep eredetet a hina-nagashi-ra, azaz a hina baba usztatasra vezetik vissza. Kis szalmabol keszult hajoba papir-hina-baba part hajtogattak, es rizssutemeny kisereteben leusztattak a folyon, messzire uzve ezzel a gonosz szellemeket es imadkozva a gyermekek egeszsegeert. Hogy ne akadjanak a halaszok haloiba, sok helyen visszaviszik a szentelybe, es/vagy elegetik.

Az en unnepem ma ket talalkozas volt. Elfujattam magam a szellel az edzoteremig (olyan erosen fujt ma, hogy nem kellett tekerni a pedalt, ment magatol a bicikli), ahol megszolitott egy holgy. Kiderult, hogy o is ott volt a Cooking Class-on es nagyon tetszett neki a performansz. Szivesen hallana meg Magyarorszagrol, szerinte erdemes volna kulon alkalommal is bemutatnom. O a masodik resztvevo, akitol hallom, hogy rogton masnap megfozte a gulyast a csaladjanak (a turogombocot csak azert nem, mert nem volt otthon buzadaraja), a csaladtagok nem kis oromere. A nenitol meghivast kaptam teaceremoniara, amit az anyosaval szoktak nehany meghivott ismerosnek, vendegnek, baratnak tartani. En meg csak mosolyogtam magamban, mert eppen ma gondoltam arra, hogy jo volna a kalligrafia es a teaszertartas muveszetet kozelebbrol es eredeti kornyezetben megismerni.


Hazafele vettem egy szal rozsat, hogy ha mar hina babank nincs, legalabb vigyunk az unnepbe egy kis szint - probaltam a viragarusnal alkudni :), elvinni a harom kis kokatag rozsat egy araert, de a mami szabodott, hogy a benti viragok mind fix aron vannak...Kicsit beszelgettunk, a vegen vettem egy daliasabb szalat, o meg odaadta a legszebb kokatagot melle ajandekba. Igy ket rozsaval fujt haza a szel - viszont tudjuk, hogy "ajandekba csak paratlan szamu zsirafot illik adni". A liftben egy mami, akivel tan eloszor talalkoztam, kicsomagolta hatalmas csokrat, es atnyujtott egy sarga viragot. Csak ugy. Mert hogy en is viraggal voltam.



 


edeskrumplis sutemeny


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése