2011. március 25., péntek

Örök hűség

A 20 km-es ovezetben, ahol a lakossagat mar reg kitelepitettek, elnek idosek, akik nem hajlandok elhagyni otthonukat. A holdjaro szkafanderben erkezo katonak kerdeseire nyugalommal valaszolnak, majd visszahuzzak a 'toloablakot'. Ok nem indulnak utnak.

Hogy is tehetnek, hiszen dologido van, a fold lassan folenged teli almabol, nemsokara itt a palantazas ideje. Meg aztan ha ok elmennek, ki eteti a joszagot? A szomszed hazat fel kilometerre vitte az ar, de az egyik tehenke megmaradt, a haz mellett legelt a tormeleken. Azert sem kerekedhetnek fol, mert ismeretlen nekik a "kulso vilag", ott a szavak is mashogy csengenek, mas megyek lakoi maskepp gondolkodnak, nagyanyaiktol fozni sem ugyanazt tanultak. Itt ez a  fenyo, ugy mondjak, ketszaz eves, sokszor megpihentek torzse kore telepedve es hosszan szemleltek az eledo termeszetet. Ez a fa tulelt mindent. A fold pedig, ami rizst adott mar ukapaiknak is, hamarosan varja a dolgos kezuk-ultette zsenge palantakat. Aprilis vegere ide is eler a tavasz, eszrevetlenul atsuhan a kijelolt ovezethataron es olelesere viragba borulnak a kertben a cseresznyefak. Teat is tudnak fozni meg, csendben szurcsolgetni pedig van ido boven - mint ahogy eddig is volt.

Ketszer jartak mar ok a varosban, de meg a haboru elott, amikor ufju hazasok voltak. A falu a bolcsojuk, ami ringatta oket, hat most, hogy mindenki elhagyta, ok ringatjak...

7 megjegyzés:

  1. Szia Gabi!
    Régóta olvaslak, olvasok több blogot is, de még sose írtam senkinek. Nagyon szépen írsz, sokszor elpityeredek közben és kívánom, hogy mielőbb visszatérjen minden a rendes mederbe.
    Szorítok nektek, sokat gondolunk rátok.
    Viki

    VálaszTörlés
  2. Remélhetőleg nem adnak a nagyikák a sugárzó tejcsikéből meg rizsecskéből az unokáknak!

    VálaszTörlés
  3. De szépen írsz!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű, szívszorító.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon megható történet ! " Öreg fát nem lehet átültetni " - úgy látszik Japánban sem !
    Sokat gondolok így ismeretlenül is Rátok, nagyon szeretem olvasni írásaidat, kitartás !
    Isten áldjon Titeket ! Varga Ági

    VálaszTörlés
  6. Koszonom mindenkinek a hozzaszolast.

    VálaszTörlés
  7. Ez a bejegyzés nekem is könnyeket csalt a szemembe. Kedves lehet ez a két idős ember. :-)
    Minden jót, Trixi

    VálaszTörlés