2011. március 16., szerda

A Földrengés

Marcius 11-en, penteken, helyi ido szerint du. 14:46 perckor 9.0-as magnitudoju (vagy Richter-skala szerinti 9.0-es), rendkivuli ereju renges razta meg Japan eszak-keleti partvideket, a Tohoku es Kanto regiokat. Errol mindannyian tudtok, es bar szamos hir jelenik meg mind a magyar, mind a vilagsajtoban, en most foleg azt fogom leirni, es kepekkel illusztralni, nalunk mi a helyzet, mi hogy eljuk at ezeket a napokat. Ebbol latni fogjatok, hogy a mi varosunk, bar a legerosebben sujtott ovezetben vagyunk, a tobbi videkhez kepest nem szenvedett komoly karokat. Tohoku regio Fukushima prefektura Iwaki varosaban elunk, a Csendes-oceantol 6 km-re, a szivargo atomeromuvektol pedig 40 km-re. Hala Istennek, mindketten epsegben vagyunk, az otthonunkat sem erte jelentos kar.



Tohoku regio sargaval, Fukushima prefektura 7.



Renges terkep (5 es 6-os erossegnel van - es +, "enyhe" es "eros" jelentessel) Nalunk 6+os renges volt.



Iwaki varos a kep also reszen, a 30 es 50 km-es korzetet jelzo vonal (es konkretan a szamok) kozott, az ocean partjanal talalhato.

A rengesnel ket szamot szoktak megadni, az egyik a magnitudo (vagy nalunk Richter skala szerinti erossegnek mondjak) - ez volt most a 9.0-as, ami a hipocentrumban (rengesfeszekben) mert erosseget jelzi (a par hettel ezelotti Magyarorszagi renges 4.2-es volt), a masik a felszinen mert erosseg, amit befolyasol tobbek kozott feszekmelyseg (milyen melyrol indult ki a renges), a talaj anyaga (homok, szikla, viz...stb.); ez 6-os volt. Magnitudonal minden egyes egesz (pl. egy 4.2 es egy 5.2) ertek kozott a felszabadulo energia kulonbsege 32-szeres. Igy nagyjabol el tudjatok kepzelni, hogy mit jelenhetett az itteni.


teherautora dolt felteto

Egy uj epitesu 14 emeletes haz kilencedik emeleten lakunk. Mivel a haz rengesbiztos, nem omlik vagy torik, hanem leng - de nagyon erosen. A kilenges ide-oda csusztatta meg a nehezebb butorokat is, ledobta a mikrot, engem is foldre vitt. Feltem, de meg hogy! Viszont osztonosen tettem, amit ilyenkor kell! Nyitottam az ajtot (hogy legyen menekulesi utvonal, plafonomlas eseten), (tudtam, hogy a gaz el van zarva, igy azzal nem kellett torodni) es bebujtam az asztal ala (nehez targyak elol), majd amikor kicsit alabbhagyott a renges, telefon-kabat-cipo - es leszaladtam a lepcson. Az irodakbol es hazakbol kiviharzott embereken lattam ugyan felelmet, mert ilyet meg az allando rengesekhez szokott oregek sem eltek at, de mindenki nyugodtan, fegyelmezetten viselkedett. Egy papi zavartalanul gyomlalt tovabb. Egy fiatal anyuka percekkel utanam jott ki a hazbol, oleben harom eves, hatara kendozve egy eves kislanyaval. Ujabb eros rengesek kovetkeztek, a parkolo autok elore-hatra mozogtak, a beton tobb helyen suppedt, repedt, a hazunk lengett. Hiroshit a munkahelyen erte a renges, amikor vegre sikerult elernunk egymast, megbeszeltuk, hogy a templomnal varom meg, mert ott nincsenek regi, sem magas hazak. Egy kozeli kis szentely nagy robajjal megadta magat, de az elotte aszfaltozo munkasok dolgoztak tovabb. Na ekkor ereztem, hogy a japanok mennyire lelkiismeretesek es mennyire egyutt lelegeznek a termeszettel.


lepergett cserepek
Ezeket a kepeket masnap reggel keszitettem. Lathatjatok, hogy Iwaki ezen reszen komoly karok nem tortentek, a leomlo falakon, tetocserepeken, megrepedt talajon kivul. Tolunk 10 km-re tarolt a tsunami, elvitt piacot, partot, hazat. Minket a dombhat is vedett, ami varosreszunk es a tenger kozott fekszik. Vissza tudtunk terni az otthonunkba, ahol azota is vagyunk. Aram es gazszolgaltatas van, viz nincs, azt vizfelvevo helyrol tankoltunk fol. Az elelmiszerboltok polcai napok ota uresek, de tudtunk idoben spajzolni. Mindent osszevetve vizunk (110 liter) egy honapig, etelunk meg tovabb kitart, ha kell. A tersegben benzint nem lehet mar kapni (a mentoknek, tuzoltoknak tartogattak az utolso cseppeket). A kocsinkban 3 liter lotyog, van viszont bringank, azzal mentunk vizert es boltba. Nehany nap utan Hiroshi csiholt netet, igy most tudok hirt adni magunkrol.
 
Kozos menedek helyiseg a lakoknak - masodik emelet.

 

Tudom, hogy sokan aggodtok miattunk a Fukushima-i atomeromuvek kozelsege miatt, de szeretnem szamokkal is alatamasztani, hogy nem vagyunk kozvetlen veszelynek kiteve. Jelenleg Iwakiban orankent 1,5 micro sievert sugarzast mertek (mig a reaktoroknal 10 000 micro sv-t). Ez az ertek a szennyezodest a tenger fele fujo nyugati szelnek koszonhetoen folyamatosan csokken. Mennyi is ez az orankenti 1,5 micro sv? Ha 150 napon at napi 24 oraban egyfolytaban kinn allnank a haz elott, akkor erne minket annyi sugarzas, mint egy CT vizsgalaton. A szivargo reaktoroktol mert 30 km-es korzetben rendeltek el ovintezkedeseket (A kozvetlen kozel eloket ki is telepitettek). Kerik a lakossagot, hogy ne menjenek ki  lakasbol, zarjanak be ajtot, ablakot, kapcsolajak ki a futest, ha legkondival mukodik. Ha megis utcara kell lepni, viseljenek maszkot, visszaterve zsakoljak be a ruhajukat es mosakodjanak meg alaposan. Biztos ami biztos, azert mi is a lakasban maradunk. Feltankoltunk kombu-t, ez egy jodtartalmu tengerimoszat, van fokhagymank is, illetve grapefruit, csoki, narancs, teszta, tofu, rizs...stb. 


A hazunk a mely alapozasnak koszonhetoen nem sullyed, hanem "elengedi" a kornyezo reteget, igy "leszakad rola" a beton is. Nalunk csak 20-30 cm-nyi, masutt akar egy meter. A haz igy kileng, de szilardan megall.

Tv-n, interneten, telefonon keresztul folyamatosan tajekozodunk. A Varoshaza folyamatosan kozli a varosra vonatkozo aktualitas tudnivalokat a weboldalan. Jelenleg az Iwaki kornyeki 150 menedekhelyen elszallasoltakhoz igyekeznek minel tobb elelmiszert, takarot, gyogyszert, pelenkat, tejet eljuttatni (gyujtik is ezeket) es ehhez keresnek embereket, akik tudnak teherautot vezetni, illetve a vizellatashoz szaktudassal rendelkezoket is varnak. Ezekben nem tudok segiteni...:(  Sajnos hiaba a japan jolszervezettseg, az utak helyenkent nehezen jarhatoak, a benzin keves, es a remhirek sem segitik az elobbre lepest. Az orszagon beluli allapotokat is jellemzi, hogy a polgarmesterunknek tv-hez kellett fordulnia, hogy tolmacsoljak a felhivasat, miszerint tevesen Iwaki magas rizikofaktoru teruletkent van elkonyvelve, igy nem jonnek rendesen a kozponti segelyszallitmanyok. Holott a sugarzasi ertekeket az NHK allami televizio is megallas nelkul futtatja. Remeljuk, csak kommunikacios akadozas, bizzunk!















20 megjegyzés:

  1. Ezek a kepek azert nem semmik, teljesen elhallgattam...

    Nagyon vigyazzatok magatokra tovabbra is, es bizzunk, remeljuk a legjobbakat!

    VálaszTörlés
  2. Remélem hamar rendeződik a helyzet!! Vigyázzatok magatokra!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm még egyszer a higgadt, alapos beszámolót! Reklámozom is mindenhol, olvassák ezt a sok pánikkeltő cikk helyett.
    Neked sok erőt, vigyázzatok Magatokra!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabi, most találkoztam a blogoddal, nagyon jól adod vissza az ott élés hangulatát. (Én hat évet éltem Japánban, remélem, még fogok is.)
    Ha esetleg ékezetesen szeretnél írni (blogot vagy mást), a tolgam.freeblog.hu/files/tolgam.htm oldalon például lehet. (Ha lemented a gépedre, internet nélkül is használhatod.)
    A mostani helyzet nagyon megrendítő, kívánom a legjobbakat!

    VálaszTörlés
  5. szia! nagyon jo hogy lefotoztad-leirtad, es masok belinkeltek.
    eleg megnyugtato a beszamolo...

    az az igazsag hogy aggodtam/om egy iwaki japan ismerosom miatt akivel cirka 5 eve szakadt meg a kapcsolat. a mostani emailjet sem tudom es a kozben eltelt ido miatt tkp az sem biztos hogy ott lakik mar... (iwaki eleg nagy, ti melyik reszen laktok? - felre ne erts nem erdekel a pontos cimetek, csak azert kerdezem hogy be tudjam tajolni a fotokat... az illeto csaladja ugy remlik a jouban-nishigo reszen lakott... en viszont csak a partvonalon jartam.)
    udv otthonrol, ha tudok vmiben segiteni, irjatok.
    balazs

    VálaszTörlés
  6. hangarijin:
    Remélem,hogy minden rendben van az iwaki ismerősöddel! Ezt az oldalt ismered? Talán ennek segítségével rátalálhatsz (nekem bevált):
    http://japan.person-finder.appspot.com/query?role=seek

    VálaszTörlés
  7. Szia,

    szeretnénk segíteni, kérlek vedd fel velem a lapcsolatot az alábbi email címen: larelind@t-online.hu ,)

    Lare

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabi,

    Balogh Zsuzsa vagyok a tv2-től. Fel szeretném veled venni a kapcsolatot. Mai riportról lenne szó. Kérlek írj nekem a zsuzsa.balogh@tv2.hu-ra
    Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  9. Heló Gabi!

    Hajrá!
    Azért képzeljük el emberek ezt a szitut itthon, Magyarországon. A mi mentalitásunkkal.
    Borzasztóbb lenne, mint maga a földrengés...

    Üdv, Cpt

    VálaszTörlés
  10. Koszonom a kedves, biztato es segito szandeku hozzaszolasaitokat!

    Hangarijin! Az emlitett varosreszt cunami nem erintette, viszont sok ott a regi epitesu haz, amikben keletkezhettek komolyabb karok (esetleg ossze is omolhattak), az ujepitesu, rengesbiztos hazak mind szalegyenesen allnak.
    Remelem, epsegben van az ismerosod es csaladja.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Gabi,

    Rajcsányi Gellért újságíró vagyok, érdeklődve olvastam beszámolódat. Szeretném veled felvenni a kapcsolatot, milyen e-mailcímen tudnék neked írni?

    Vigyázzatok magatokra!

    VálaszTörlés
  12. Mi Tokyoban elunk, s tobbszor is jartunk fel Sendai-ig az elso renges utan. Ha meg ott vagytok s ha esetleg szuksegetek lenne segitsegre vagy barmi mas egyebb hivjatok nyugodtan barmikor: 090-1797-9704 ; 080-6766-7555 . Sugarzasrol: ha viszont a reaktor robban be nagy dozist kap ez a regio, meg Tokyo is. Remeljuk ez nem fog megtortenni.

    VálaszTörlés
  13. Meg valamit szeretnem ha tudnal. A kombu lehet hogy valamilyen szinten jodtartalmu de ha a Japan interneten olvasol rola akkor megtudod hogy ez mind nem hasznal szinte semmit, remhir/teves hir volt hogy ez jo a sugarzasra. Ugyanigy van a megfazas elleni gyogyszer higitasa s megivasa is, remhir, ne tedd, tegye senki. Jod tablettakat erdemes szedni HA a sugarszint novekszik. Mi legutobb az atupalyan Fukushimanal 10mikrot mertunk, mondjuk az autopalya kozelebb van az eromuhoz.

    VálaszTörlés
  14. Jól értem, hogy az epicentrumban, a tengeren volt 9-es, a parton, legalábbis Iwakiban, csak 6-os, ill. a legsúlyosabban érintett helyen is "csak" 7-es magnitúdójú volt a rengés?
    Egyébként az epicentrum a rengés fölötti felszíni rész, amit te epicentrumnak neveztél, az a hipocentrum.

    VálaszTörlés
  15. Koszonom az eszrevetelt, Mikrobi, javitottam hipocentrumra.

    A tenger melyen volt 9-es magnitudo, ennek a felszinen mert rengeserosseget latni a terkepen az 1-tol 7-ig terjedo skalan. Tehat ez ket kulonbozo skala.

    VálaszTörlés
  16. @Gabi
    Koszi az infot. Jarni nem jartam ott, nem tom milyen hazuk volt, de mindenesetre megnyugtato hogy a szokoar sem jart arra... Nagyon koszi.

    @bitxəšï
    Koszonom szepen a linket, nekem annyi eleg lesz, amennyit Gabi irt Joban-rol. Fo hogy szokoar nem volt ott.

    Valoszinusitem, hogy azota az illeto neve is megvaltozott (ertsd: ferjhez ment). Nem kivanok kapcsolatba lepni vele, csak aggodtam erte:)

    Koszi megegyszer.
    b

    VálaszTörlés
  17. Szia!
    Igazán klassz a blogod, jól is írsz! Majd itt Csepelen is beszámolhatnál személyesen a hittanosoknak az élményeidről! Szóval mindenképp szólj, ha visszajössz! :)

    VálaszTörlés
  18. Szia 'Nevtelen' (aki ugye Krisztian),

    Koszonjuk a telefonszamokat es a felajanlast, nekunk megvan mindenunk! Vigyazzatok az utakon!

    VálaszTörlés
  19. Szia Tomi!:)

    Nyaron megyunk, majd meselunk. Na tessek, most ahogy felideztem az arnyas fakat a teren, el is kezdett hianyozni Hazam...az a kisebb sziget.

    VálaszTörlés