2011. március 26., szombat

Meglepetés a postaládában

Tegnap ismet behivtak a Kulturhazba munkara. O-nigiri-t (rizsgomboc), pakku-gohan-t (dobozos fott rizs), es palackos vizet osztottunk. Az ismert arcok mellett voltak ujak is, peldaul egy men-t (teszta) keszito es arusito hazaspar, egy mami meg a lanya, es egy csaladi femmuhelyt vezeto ficko. A mai arut mind kiosztottuk, es harom ora alatt le is ment a sor. Kisbabasokat kulon palackosviz es alapveto tisztalkodasi szer reszleg varta (pelenka, nedvestorlo, zsepi, wc papir, intimholmi, csoki). Erdekes volt mindenfele embert - ha csak 15 masodperc erejeig is de - kozelrol latni. Volt, aki mar ugy koszont nekem, mert emlekezett tegnapelottrol (sapadtarcukent el sem bujhatok) es megint jottek ugra-bugra gyerekek, akik nagyon orultek annak, hogy ok vihetik a dobozt, ok tehetik be a szatyorba a vizet; egy hateves forma fiu megallt velem szemben, es jo hangosan megkerdezte: gaikokudzsiiiin? (Te kulfoldi vagy?) Egy sorbanallo mamitol kaptunk egy csomag szines o-mamori-t (shinto szerencsehozo fuggoke) - az onkentes noknek cimezve.



A 20-30 km-es korzetben egyre nehezebb megoldani az elelmiszerellatast es bar nehany orvos 'uzembe helyezte magat', azert ez keves, ugyhogy tegnap a kormany modositott az eddigi "bezarkozasi ajanlason", es azt javasolta az ott eloknek, hogy huzodjanak az ovezeten kivulre, menedekszallasra, vagy rokonokhoz. Nem kotelezo, tehat ez nem kitelepites (bar sajat felelossegre annak is ellen lehet allni), de kozpontilag nem tudjak megoldani az ellatast. A nagy bevasarlo lancok boltjai mind zarva vannak. A zonan beluli emelkedett sugarszint miatt a segelyszallitmanyok akadozva jutnak csak el a hataron belulre. Gyakran az ottani lakosok fognak ossze es helyi iparosok sajat teherauton szallitjak be a zonahatarig szallitott elelmiszert. Viszont az uzemanyagkeszletuk veges. A varosok, illetve a prefektura buszokat biztositanak azoknak, akik az ovezet elhagyasa mellett dontenek. Sokan hezitalnak, vannak, akik mar azon gondolkodnak, melyik prefekturaban tudnanak munkat keresni es uj eletet kezdeni.



A fankos is zarva meg...  

es a kis non-stop uzletlanc boltja is...

A tegnapi postaval egy igazi meglepetes erkezett! Timi (akinek a blogjat itt oldalt megtalaljatok az ajanloban) kuldott Okayamabol egy csomag csokit biztato uzenettel! Az uzenetet eltettem, a csokit betermeltuk! (Koszonjuk Timi!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése