2011. április 2., szombat

"Valaki mégis színarany..."

Ma kimentunk a tengerhez meglatogatni egy ismeros csaladot (osregiek, szinte rokoni szalak...). Yotsukura-ban laknak. Iwaki tizenkilenc kis telepulesresze kozul Onahama es Yotsukura is tengerrel hataros, ezeken at vezetett az utunk. Megfordult a fejunkben, hogy biciklivel menjunk, aztan jobban belegondolva az auto mellett dontottunk - jol tettuk. (A benzinkutakon mar sorbanallas nelkul lehet teletankolni, igy volt mivel mennunk) Nehez volna leirni, amit lattunk. Erosen belemivodott. Nem csak a hazak, a benne tetovan matato emberek...A tekintetuk. Ilyen lehet egy kerub verdesese. Egy asszony egy kis fekete taskat emelt ki valahonnan. Nem lehetett megallapitani, az a lakas melyik resze volt korabban. Gyonyorunek tartom a regi stilusu japan hazakat, a klasszikus elrendezest, a tatamis padlot. Most a tatami (es a hazak osszes regi kincse) az ut mentere kirakva. Szepen, rendezetten. Mar nem jo tobbe. Megette a so es a tenger.  Egy ferfi a halaszhalojat javitgatta - olyan volt, mint egy kis focikapu, csak masfajta haloszemekkel. Talan a remenyt fogta fol benne. (...valaki megis szinarany) A hullamok eltero magassagban csaptak a partoknak, ezen a szakaszon volt olyan resz, ahol az egy kilometerre levo hazak erintetlenek maradtak, negy kilometerre viszont alig maradt valami. A kicsivel magasabb reszek is megmenekultek.



Erika-ek (igazabol Eriko-san, de igy kozvetlenebb) alig egy kilometerre laknak a parttol, de a hazuk all, meg a renges sem hagyott komolyabb nyomot rajta. Betertunk egy teara. Ok voltak az elsok, akikkel igy leulve, nyugodt korulmenyek kozott, szemelyesen beszeltuk at az elmult hetek esemenyeit. Erika anyukaja, Aiko-mama a rengeskor epp fodrasznal volt, igy felemas frizuraval szaladtak haza; jo, hogy ezen a kis torteneten es meg nehany masikon tudtunk nevetni, mert maskulonben a mai napon nem sok okunk volt a nevetesre. Aiko-mama csomagolt nekunk ket kis pakk izesitett zoldseget (horenso-no-ohitashi es kinpira-gobo). Erika-papa epp egy rokonhoz biciklizett el tormeleket lapatolni. Odaadtam nekik annak a csomagnak a felet, amit egy onahamai kis csaladi boltban kaptam az idos tulajmamitol.



Vasarolni mentem be hozzajuk (negy almanyi segitseg - gondoltam en...), meg megkerdeztem, zajlik-e itt valami szervezett onkentes munka (takaritas, tormelektalicskazas), de mondtak, hogy itt mar csak markolok jonnek majd. Mikor mar elkoszontem, hivott vissza a mami, hogy megossza velem (velem, akinek mindene megmaradt) a segelyelelmet - mert hogy annyit kaptak, hogy nem tudjak megenni... En lesutott szemmel valami olyasmit hebegtem, hogy "Nagyon koszonjuk, majd mi is tovabb osztjuk..." es beleutkoztem a nyitott toloajto szelebe, ahogy tantorogtam kifele.





5 megjegyzés:

  1. Olvasom a soraidat, és visszakapom az emberekbe vetett hitem. Furcsa érzés, mert sokszor napközben is eszembe jutnak a soraid. Mikor a budapesti tömegben a buszon jól arrébb taszajtanak, és ahelyett, hogy visszakönyökölnék, vagy morognék, csak elmosolyodok, és arra gondolok, hogy biztos van bennük is sok jó, csak most épp elbújt...de talán előcsalható lenne, ha mi is jobban figyelnénk egymásra. Vagy ha csak egyáltalán, figyelnénk egymásra. És ha kell, ott és akkor elkezdem a buszon, tudom, hogy lesz, aki csatlakozik. Hogy minél több mosolygó, vagy reménykedő arc legyen a tömegben. És minél kevesebb közömbös...

    Mindigis kedveltem a japán embereket. Azt a hozzáállást az élethez, ahogyan én láttam eddig őket, innen, távolról. A nyugalmat, a türelmet a tiszteletet a természet és a természet összes lénye iránt. Elképesztő ez az önfegyelem, ez az összetartás és a kifogyhatatlan remény, amivel ezt a felfoghatatlan helyzetet kezelik - kezelitek.
    Az elmúlt napokban nagyon sokat tanultam - Rajtad keresztül - Tőlük.
    Minden nap gondolok Rájuk és Rád, és kívánom, hogy minden égi és földi segítséget megkapjatok az újrakezdéshez, és azt, hogy soha ne fogyjon el ez az összetartó pozitív energia, ez a mindenen átsegítő élni és építeni akarás.

    VálaszTörlés
  2. Megkönnyeztem...

    VálaszTörlés
  3. Kedd óta semmi, mi történt?

    VálaszTörlés
  4. Zugolvaslak, most írok, mert nem jelentkezel. Hallom a hírekben, hogy ismét erős földrengés volt. Mi van veletek?!
    Jehudit

    VálaszTörlés
  5. Gabi, színvonalas a blogod, gratulálok

    VálaszTörlés