2011. február 2., szerda

Tonkatsu, a japán rántotthús

Aki a sushi utan kedvet kapott a japan etelekhez, most figyeljen! Bemutatom az egyik kedvenc etelem, s az egyik kedvenc helyem. Kovetkezzek a tonkatsu (tonkacu), vagyis a japan rantotthus es a hozza tartozo ceremonia!

A malackas etterem uvegen keresztul latni, ahogy ott ulnek a varakozo kedvesvendegek. Ezen a helyen nem nekunk kell felirni a nevunket, hanem egy ultetohostess jon azonnal es intezkedik. Altalaban nem kell tobbet varni ot percnel, mert sok asztal van. Minden etteremhez tartozik parkolo; kisvaros ez, nem Tokio, szellos, nyugis, elheto.


Kulon iparag epul az etelprezentaciora. A kirakatban a kesz etelhez megszolalasig hasonlito muanyag minta csiklandozza a beterni vagyok inyet, akik igy elore ki tudjak valasztani, mit szeretnenek enni, es az arat is latjak.


Mielott barmit kernenk, mindig kihoznak egy pohar teat (mas helyen vizet jegkockaval), es csomagolt kis keztorlo kendot. Itt az asztal szelen latjatok a kulonfele szoszokat, illetve kiegeszitoket, mint pl. szezammag. A teat igeny szerint utantoltik, ez benne van az arban.


Minden japan etteremben kepekkel gazdagon illusztralt az etlap. Ezt jo volna otthon is bevezetni, foleg a kulfoldi vendegeknek konnyitene meg a valasztast. (Persze egy atlag magyar etterem annyi fele etelt kinal, hogy eleg sulyossa valna az etlap.)


Egy egesz ceremonia kezdodik. A pincer kihoz nehany fontos dolgot, ugymint evopalcikak, kis talkak, durva szemu so orloben, illetve egy leiras, ami az etel fogyasztasanak javasolt sorrendjet ismerteti. Ezeket szepen kommentalja is, majd kedves hangon megker, hogy ha kitalaltuk, mit kerunk, nyomjuk meg a csongo gombot, ami kis zenevel hivni fogja ot. Az asztalra tett dolgok egyike az alabbi fabol keszult, kis malac emblemas alkalmatossag...


...mely alkalmatossag nem mas mint egy mozsarbavalo faszezamzuzo. A szezam ertekes elemei akkor tudnak csak felszivodni, ha a mag heja megtorik. Kulonben ez a kis elfoglaltsag az egyik legvonzobb oldala az etteremnek. Minden vendeg tori a tetszoleges mennyisegu szezamjat a maga kis mazas mozsaraban. Ennek irto jo hangja van es mokas is, kicsit olyan ovodas-kort idezo, es az a hang, ahogy orlodik a mag, kesz zene-terapia!


Mozsarazom is lelkesen a szezamom! Oldalt a sotarto, a hozza valo kulon talka, es a keztorlo kendo. Latjatok, itt is lehet pultnal enni, de ennek a helynek olyan jo a hangulata, hogy ajanlott kivarni az asztalt.


A ceremonia kovetkezo lepese, hogy a tonkatsu szoszt az orolt szezamra ontjuk. Ez egy suru barna szosz, a tonkatsu elengedhetetlen kiegeszitoje. Van csipos, van edesebb, lehet hozza mustart is tenni (mint az alabbi kepen Hiroshi teszi). Ebbe martogatjuk majd a rantotthus szeletkeket. Ezzel a kis konnyu fa-merovel meritunk a nagy mazas kocsogbol.



A japan emberek szepek. Ebbe az etterembe pedig mintha a legszebbeket valogattak volna szemelyzetnek. De lehet, hogy a kifinomult stilusuk teszi szeppe ezeket a pincer urakat es holgyeket. A ruhajuk is figyelemre meltoan jol tervezett. Ez a kulso-belso szepseg egyseget eredmenyezi.


De megiscsak Hiroshi a legszebb...Ahogy ul itt ragyogva a kis fenykoszorujaban, es elnezi nekem, hogy huszadszor is kattogva dokumentalok eves helyett. Nem, keresve sem talalhatnek nala jobbat...


A raku technikaval keszult hatalmas, mazas tanyer szabalytalan alakjaval es rucskeivel az osi japan korok hangulatat teriti az asztalra. Igen, asztalterito, az sehol nincs. Ismeretlen errefele. De nem is hianyzik.


Salatat es rizst korlatlan mennyisegben lehet itt fogyasztani, de nekem egy-egy tanyerka boven eleg, igy is kiados mennyiseg. A miso leves is gazdagon rakott zoldseggel, es olyan valtozatos az izvilag a sok apro kiegeszitovel, hogy oromukben ficankolnak az izlelobimbok.


Ime az umeboshi, a japan szilva, ami az etkezes utolso kis meglepetese. Savankas ize egyszer, lassan korbejar az izek kavalkadjaval kenyeztetett testben, ujra feluditve azt, hogy aztan nyugodtan elidozhessunk a Joisten teremto gazdagsaganak csodalataban.


Legvegul pedig asztalra kerul egy-egy csesze forro zoldtea. A vastagfalu bogre enyhen amorf, hideg teli napon melegitonek is pont jol illeszkedik a tenyerbe. Zaroakkordkent pedig tokeletes.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése