2011. február 20., vasárnap

Utcakép - üzenet a hatalomnak

Aminap vettem eszre, hogy bekes kisvarosunk finomlelku lakoi nem nagy megmozdulasokkal, de nyiltan fogalmazott "festett felkialtassal" uzennek a kozrend orzeseert felelos - egyebkent ebben az orszagban koztiszteletben allo - szerveknek. A velemeny kinyilvanitasanak e szokatlan modja olyan bájos volt, hogy sokaig nem tudtam mosoly nelkul elmenni mellette.

innen nem messze...


Harom szo csupan, ami tomor lenyomata a japan hangzorendszer es a latinbetuk olykor nehezkes megfeleltetesenek. Latinbetus kulfoldi szavak atirasakor a japan nyelvben hasznalt felperduletu "r" (ami kiejtesben valahol az "r" es az "l" kozott van) gyakran kerul az egyaltalan nem hasznalt "l" helyebe. Mivel a japanok altalaban nem halljak az "r-l" kulonbseget, latin betus szavak irasa soran sokszor bizonytalansagot okoz nekik a megfelelo betu kivalasztasa. Aki tanult valaha oroszt, annak van fogalma a magyar ket-haromperduletu r hang kiejteserol, de ennek gyakorlasa tobbnyire nagy nevetesekbe torkollik. Ugyanez a helyzet a "lala-la" eneklest imitalo hangsorral. 


a zebra tulso felen...


A japan hangzok viszonylag egyszeruek, talan ez is az oka annak, hogy errefele ismeretlen a logopedus szakma. Anyu, most mondd meg! (Komolyan nem tudom, ki foglalkozik a selypito, posze, hadaro, dadogo, fatyolos hangu, rekedt, diszlexias, diszgrafias, diszkalkulias es egyeb nehezsegekkel kuzdo gyerekekkel.) De most kovetkezzek a kep, ami miatt tulajdonkeppen ez a kis bejegyzes szuletett!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése