2011. április 26., kedd

Találós kérdés

Talalos kerdes. Mi az, amiert a kornyekbeliek kepesek akar orakat is utazni, hosszu, tomott kocsisorokban turelmesen varakozni, majd a celhoz elerven letelepedni es ahitattal csodalni? Most allt bennem ossze, mekkora szimbolikaja van ennek a helynek, ennek az esemenynek! Nem tudtam, hova megyunk, Hiroshi meglepetese volt, husvet vasarnap.


A cel elott het kilometerrel mar ilyen dugo volt. Hiroshi kapcsolt es valami titkos hegyi keruloutra kanyarodva jartunk tul a varakozok eszen. Az utolso kilometert mar setalva tettuk meg, az ott parkolo kocsik szamabol arra kovetkeztetve, hogy a helyszinen mar minden talpalattnyi hely betelt. A seta sok erdekesseget rejtett: mindjart itt ez a rengestol kacskaringos utszegely. Es ami mellette tatong... Ut befoltozva (gyors a japan katyu-kommando), a jarda meg varhat.



Egyfele osszpontosulo tekintetek es teleobjektivek. A japanok amugy csak kulfoldon fenykepeznek, mint az orult, itt ebbol a szempontbol altalaban en hozom a formam. De ezen a helyen elokerultek a kattogo masinak. (A hatterben: sor a ketbetus kiterohoz.)





A megfejtes, amiert ennyi ember ide zarandokol: Taki Zakura.


Azaz: A Vizeseshez hasonlatos Cseresznyefa. Korat 1000-2000 evre becsulik, a tortenelem soran szepseget szamos dal megenekelte. Colopokkel alatamasztva es korlattal korbekeritve varja csodaloit ez a matuzsalemi koru meltosag. A telepules, ami kozeleben fekszik: Miharu, ami szabad forditasban Haromtavaszfalva. Elkepeszto, hogy ez a fa kozel ketezer (de legyen csak ezerharomszaz) eve minden tavasszal rugyet fakaszt, viragba borul, majd hirtelen ledobja szirmait es nyari viseletbe oltozik a termeszet korforgasat kovetve. Az biztos, hogy eros eletoszton jellemzi (vagy inkabb jok a genjei), mert nem kezdte ki az ido vasfoga, pedig biztos jart itt ketezer ev alatt nagy viharok, jarvany vagy foldrenges kepeben.

                          


Van valami (illetve epp ez az, hogy nincs!), ami mindig probara teszi a turelmem. Ez pedig a szemeteskuka. Japanban szinte sehol nincsenek utcai szemetesek. (Jo, az italautomatak mellett vannak kis szelektiv gyujtok kifejezetten az 'automataval szettben') Meg egy ilyen "zarandokhelyen" sem talaltam kukat. Mindenkinek teljesen termeszetes, hogy hazaviszi a sajat maga altal termelt hulladekot. (ld. alabb)









8 megjegyzés:

  1. kitalaltam hogy cseresznyefa meg mielott lattam volna a kepet :-) de azt nem gondoltam volna hogy ilye szep hatalmas farol van szo. a japanoktol kaptak az amerikaiak tobb ezer cseresznyefat anno... azota is itt vannak DC-ben es minden tavasszal nagy Cherry Blossom Festival van... gyonyoruek ezeke a fak (itt irtam rola es van par kep is: http://globalgrover.blogspot.com/2011/04/cseresznye-viragzas-dc-ben.html )

    Erdekes amit a kukakrol irtal.... engem is nagyon idegesitene ha magammal kene hordanom a szemetet.

    VálaszTörlés
  2. Lélegzetelállító! köszönöm, hogy megosztottad ezt is. A szemét dologról csak annyit, hogy fura, de ha azt vesszük egy-egy túra vagy kirándulás alkalmával mi is ugyanezt tesszük. az erdőben mégsem hagyjuk a szemetet...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép és hihetetlen a kora!

    VálaszTörlés
  4. :)

    A kukákról, vagyis a hiányukról: szerintem ez így normális. Az ember hazaviszi, oda, ahol van hulladékszállítás. Az ilyen helyekről, az erdőkből, parkokból nem lehet elvárni, hogy szervezett szállítás legyen. Ott hagyni pedig ugye nem szeretnénk? :)
    Asra

    VálaszTörlés
  5. A kuka-dolgot felreertitek (vagy nem vilagosan irtam)! Az erdo kozepen persze, hogy nincs, es onnan hazavisszuk, mint ahogy sehol mashol sem dobalunk el szemetet! Csakhogy Japanban (leszamitva egy-ket ejjel-nappali boltot), a varosokban sincsenek utcai szemetesek, vagyis mindent haza kell vinni es otthon gyujtogetni, amig el nem jon annak a szemettipusnak a szelektiv uritesi napja. Nincs is ezzel semmi baj, mindossze ez a rendszer szokatlan egy olyan keznek, ami minden masodik sarkon kukahoz van szokva.

    Majd egyszer irok errol bovebben, hogy ertheto legyen!

    VálaszTörlés
  6. szép szép szép. Amiről írsz, és ahogyan írsz.

    VálaszTörlés
  7. én is cseresznyefára tippeltem :) - de ilyen csodálatos-gyönyörűről álmodni sem tudtam volna! bőven megéri a rengeteg sorban állást! és húsvétra pont szép szimbolikus élmény az újból éledő életre. és még mindig szuperül fotózol :)

    amúgy Szöulban is sokkal kevesebb a kuka, mint ami nekem is Bp után "kézre esne", metrómegállókban sincs sosem - de tényleg meg lehet szokni, csak sokáig furcsa volt.

    VálaszTörlés
  8. Gabi minden rendben? Jól vagytok? Kicsit eltüntél... Asra

    VálaszTörlés