2011. április 12., kedd

A kitelepitésről - pontos, fontos hírek

Ma, azaz aprilis 12-en reggel 8 ora kornyeken ket kozepes, du. 14:07-kor egy eros utorenges volt. Mindegyik a 'kozelunkben'. A tegnapihoz kepest, aminek ugyan a feszke Iwaki mellett volt mindossze 6 km melysegben, ez nagyobb erovel mozgatta meg a butorokat, mert a vizszintes kilenges tovabb tartott. A fizika torvenyeinek megfeleloen a szelso lakasok amugy is jobban kilengenek; a mi lakasunk pedig szelso.


Az eromu kozeleben elo lakossag kitelepitesevel kapcsolatban a hazai sajtoban tobb, mint erdekes hireket is olvasni. Ezert most leirom, mi a valodi helyzet.

A marcius tizenegyediki nagy renges utan azonnal, kozpontilag evakualtak az eromu 20 km-es korzeteben lakokat. A 20-30 km kozotti ovezetben ugynevezett okunai-taihi-t rendeltek el, ami szabatosan fogalmazva arra szolit fol, hogy vagy okunai = 'Zarkozz be a lakasba' (ha nagyon szukseges, akkor a megfelelo intezkedesek mellett - maszk, utolagos mosakodas - ki lehet menni), vagy taihi = 'Hagyd el az otthonod es menj menedekhelyre'. Mivel azonban a 20-30km-es zonan belulre nem sokan mereszkedtek az elelmiszerszallitmanyokkal es az ott maradok ellatasat a kormany nem tudta biztositani, ajanlatosabb volt a zona elhagyasa es rokonokhoz/ismeroshoz/menedekhelyre koltozes. Az ovezetek meghatarozasakor hasznalt standard sugarzasi hatarertekek (meddig artalmatlan, mikortol kockazatos) a "hirtelen, nagymerteku sugarterheles" esetere voltak kidolgozva. A jelenlegi allapotnal azonban egy mersekelt, am hosszabb tavu hatassal kell szamolni, igy ujra kellett ertelmezni a hatarertekeket es ennek fenyeben a lakossag vedelmet szolgalo intezkedeseket is. A szakemberek folyamatos megfigyelese es elemzese eredmenyekepp, az elmult honap esemenyeinek tukreben a kovetkezo valtoztatasok valtak indokoltta:

1. A mert sugarzasi ertekeknek megfelelo 'kiveteles' ovezethatar kiterjesztes.

Vannak olyan, az eromutol tavolabb eso, telepulesek (pl. Iitatemura), ahol a kedvezotlen szelirany es a foldrajzi fekves (volgy, ahol bennreked a levego) kovetkezteben a mert sugarszennyezesi ertekek meghaladtak az 5 micro sv/orat. Ennek rovid tavon nincsenek egeszsegre karos hatasai, viszont folyamatos terheles mellett (pl. egy ev) mar jelenthet minimalis kockazatot. Ezeken a teruleteken nincs szukseg azonnali kitelepitesre, igy mindossze arra kerik a lakossagot, hogy egy honap alatt keszuljenek fol otthonuk elhagyasara es ezt, amennyiben lehetseges, onerobol oldjak meg. (Szukseg szerint a varos/prefektura/allam biztosit buszokat). A magyar sajtoban ezt nehany hirforras annyival intezi el, hogy kiterjesztettek a zonat, sot, egyes organumok ezt szamadatokkal kozlik, 40 km-t megadva, ami teves. Mivel az ovezethatar kiterjesztese nem a kor sugaranak noveleset jelenti, hanem egy-egy kiragadott telepulesre vonatkozik, ezert nevezem 'kiveteles' kiterjesztesnek.  

2. Okunai-taihi ajanlas feloldasa bizonyos teruleteken (az elso pont inverze).

Ahogy leteznek az eromutol tavolabb eso, megis magas sugarzasi ertekeket mutato telepulesek, ugyanigy leteznek kozelebb fekvo, am elenyeszo sugarzasi ertekeket mutato telepulesek is. A termeszetfoldrajz gyakran felulirja az iroasztal mellett, korzovel, vonalzoval kiszamolt hatarokat. Igy tortenhet meg az, hogy az eddig egyontetuen okunai-taihi-val "sujtott", 20-30 km-es ovezetben vannak olyan telepulesek, melyekben a sugarzasi ertekek egeszsegre artalmatlanok. (0,3-1 microsv/ora koruli ertekek) Ez koszonheto a kedvezo szeliranynak (ami altalaban uralkodo, nem nagyon valtozik), illetve a domborzatnak ('nem volgyben fekves'). Ezeken a telepuleseken az okunai taihi ajanlas feloldasaval - sugar-szempontbol - kello keszenlet mellett visszaterhet az elet a hetkoznapi kerekvagasba. Ez azt jelenti, hogy az itt lakok kijarhatnak otthonaikbol, am elovigyazatossagbol nekik is keszenletben kell allniuk az evakualasra arra a nem vart esetre, ha ne adj' Isten, valami nagyobb baj (robbanas) tortenne a reaktoroknal; (ezesetben viszont az azonnali evakuacios ovezet kiterjedhet 50, 80, vagy akarhany km-re is. De ez a veszforgatokonyv.)

3. Iwaki varos veszelyessegenek revidealasa a kormany reszerol

Iwaki varos teruletenek 5%-a a 30km-es ovezethataron belul fekszik. Ez lakossag szamaranyat tekintve 1%, tehat elenyeszo a sav, de ez a teny kezdettol fogva problemakat okozott a tisztanlatasban. Varosunkra raragadt egyfajta helytelen "veszelyzona" belyeg, ami miatt az elso hetekben akadoztak, illetve nem erkeztek meg a segelyszallitmanyok. A polgarmesterunk tobb izben megszolalt a mediaban, hogy eloszlassa a teves megitelest, igy Iwaki 'renomeja' lassankent helyreallt, a szallitmanyok (elelmiszer, tisztalkodoszer, epitoanyagok, stb.) bearamlasa folyamatossa valt. A kormany bejelentesevel most hivatalosan is egyertelmuve tette, hogy Iwaki nem tartozik a 30 km-es ovezetbe, ezert tessek is ennek megfeleloen kezelni. 

brazil onkentesek




Az elmult hetekben kulonben nemcsak varosunk, hanem prefekturank is atelte az orszagon beluli kitaszitottsagot. Mintha a renges es a tsunami okozta kar nem volna eleg, az eromu problemaja mindenre ranyomta belyeget. A hirek szerint egy masik prefektura hoteljaban megszallni kivano vendegeket ert atrocitas (konkretan nem engedtek oket be), mert Fukushima prefekturabol erkeztek. Ezt a helyzetet Japan kornyezetben egyszeruen nem tudom elkepzelni, annyira abszurd, pedig megtortent. A felelembol es tudatlansagbol fakado korlatolt gondolkodas itt is feluti am a fejet, de ilyen eset a hiradasok szerint csak egyszer fordult elo. Egy idore minden mostohava valt, ami fukushimai. Pontos szarmazasi helyre valo tekintet nelkul bojkottaltak (orszagon belul) innen erkezo mezogazsasagi termekeket, hust, meg akkor is, ha semmi szennyezodes nem volt kimutathato rajta. Fukushima vagyunk, de nem eromu - prefektura! Egy fel Dunantulnyi terulet! No ennek orvoslasara hamar megjelentek a mediaban a kulonbozo pozitiv kampanyok, pl. hires emberek mondjak el, miert szeretik Fukushima prefekturat, illetve gyakran hallani a TV-ben az "I love you baby Fukushima, I need you baby, Fukushima..." cimu uj szerzemenyt, ami egy sajatos modja a helyiek biztatasanak es annak, hogy az orszag tobbi resze ujra "keblere oleljen" minket. De ugyanilyen szemelyes lelkesedessel reklamozzak a megye hires szulottei a most szabadult radioaktiv anyagoktol teljes mertekben mentes zoldsegeket, gyumolcsoket. Fukushima, ganbare! (gyerunk, hajra!)




3 megjegyzés:

  1. Eléggé megdöbbentő, amit a végén írsz, bár nem teljesen meglepő, beleillik abba a - nem csak Japánban, de világszerte megfigyelhető patternbe, hogy "szolidaritás Japánnal - de csak távolról". De mindemellett nagyon szomorú.

    VálaszTörlés
  2. Köszönet a tudósításért!
    A távolról szolidaritás jelensége annyira jellemző az emberre, legalábbis a tapasztalataim szerint. Vannak a szavak és vannak a tettek.

    Elnézést,ha hülyeséget kérdezek, de az állatáldozatoknak tudnak segíteni? (Jut arra is erőforrás, kapacitás, ember, pénz, lehetőség, stb...?) Meglátok egy állatos képet, szívem szerint rohannék segíteni rajtuk.Az emberek sajnos nem vennék sok hasznomat, az állatokkal könnyebben szót értek.

    További sok erőt és kitartást kívánok a helyreállításhoz és lelkierőt az utórengésekhez!

    VálaszTörlés
  3. Szia Merry!

    Errol annyit tudok, hogy a kitelepisi ovezetbol nehany gazda a csaladjat menedekhelyre vitte es visszament a joszaghoz, hogy ne pusztuljanak el (akkor nekik sem lesz mibol megelni). Kutyakat, macskakat es egyeb hazikedvenceket sokan magukkal vittek, de mutattak a TV-ben olyan allatvedoket is, akik onkent visszamentek a lezart zonaba etetni az allatokat.

    Gabi

    VálaszTörlés