2012. február 7., kedd

English Mass

Tavaly oktobertol minden honapban egyszer English Mass-t tartunk a templomban! Ez az angol nyelvu mise jo lehetoseg a nemzetkozi kozossegepitesre, mert elsosorban olyanok vesznek rajta reszt, akik hetvegen is dolgoznak es jobban raernek vasarnap delutan, vagy messze laknak es nehezkes a kozlekedes, de havi egy alkalmat beiktatnak, vagy csak egyszeruen otthonosabb nekik a sajat nyelvukon imadkozni. Ez a bizonyos sajat nyelv nem csak az angol, hanem a tagalog is, a resztvevok tobbsege (ket-harom japanon es rajtam kivul mindenki ;) ugyanis filippino, igy hagyomannya valt, hogy tagalog nyelven eneklunk es a vendeg pap is ugy predikal, hogy sajat magat tolmacsolja - egymas utan fuzi a tagalog es angol mondatokat; a mise tobbi resze angolul megy. (Jaj, most eszembe jutott hirtelen, amikor regen a linziekkel csodultunk a szombat hajnalig tarto boleban bovelkedo menzafest-ek utan a delelotti misere ;) Anyam, azok is milyen idok voltak! "...und mit deinem Geister!" meg Madonna dal aldozasra! Hahh!:)) Mise utan boseges agapet tartunk, a nocik hoznak mindenfele fott finomsagot ezer szamra, a gyerekek rohangasznak, beszelgetunk, mulatunk. Mindent osszevetve a filippinok nem egy savanyu nepseg!


Es orommel jelenthetem, hogy a daloknak koszonhetoen - tadaaaam - debutalt Gitar is, illetve csak egy mise erejeig, mert kozben egy mami folajanlotta hiperszuper klasszikusat allando hasznalatra, igy Gitar itthon teljeseit szolgalatot.
O itt nem a japan Mocsai Lajos, hanem Ujiie simpu-san. Jelenseg.


Az angol misek nagy reszen egyutt pengetunk Jolival (ez a nevenek nemcsak az irasa, hanem az ejtese is!). Joli egy tolunk mintegy ketszaz stadiumnyira fekvo varosban lakik es Yamaha-ja van. Ha Joli nem lenne, frankon gondban lennek a tagalog dalokkal. De van, es igy csak minden harmadik sornal gabalyodik ossze a nyelvem. Mert ilyenek a szovegek, hogy aszongya: "Purihin ang Panginoon, umawit ng kagalakan...", meg: "Ang Pasaning mabigat sa ting mga balikat...". Erzesre olyan, mintha egyfajta cigany nyelven lenne - vegulis a nep temperamentuma is megvan hozza... Jolival konnyu egyutt jatszani, ismeri a dalokat, jol tartja az alapritmust, en meg beleporgetek, erositek, radiszitek (dinamikaaaa!!:)) es improzok hozza szolamokat!! Neha elofordul egy-ket ismert dallam, "csak" ugye a szoveg mas :) Olllee!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése