Ahogy bekoszontott az ujev, mi is bekoszontunk Aniko-mamaekhoz egy boseges ebedre es beszelgetesre. Ez januar elsejen volt, azon a napon, amikor hosszu teli alom utan ujra folmordult alattunk a fold egy Richter skala szerinti 7-es (felszini erosseg szerint 4-es) renges formajaban. Akkor mar Aniko-mamaek nappalijaban kortyolgattuk a mochis ozonyi-levest es ragcsaltuk a mehikari (szemefenyes) halat. Reg ereztem mar kertes haz rengeset, nem mondanam, hogy jo elmeny volt, de annyira hozzaszoktam mar, hogy ijesztonek sem neveznem. A japan lakasokban altalaban ilyen kerozinos (benzines, gazolajas...stb.) futoberendezeseket hasznalnak, foldrengeskor azonnal le kell kapcsolni a tuzveszely miatt. Am nagy elonye, hogy kivaloan lehet rajta sake-t melegiteni! A kanna azert kell, mert a szake veszit alkoholtartalmabol, ha kozvetlenul melegitjuk.
Mi iszunk, nem vezetunk!
Tengeri fuvek sargarepaval. Egeszseges!
Nyimono, azaz "fott dolgok, fottsegek". Sargarepa, edeskrumpli, kombu (a magas jodtartalmu zold, tengeri alga), toltelek-hatasu tofu, kon'yaku (szinte null-kalorias zseles allagu gyoker) specialis alapleben fozve. Az egyik kedvenc etelem!
Kimpira-gobo (feherrepa szeru gyoker es sargarepa csikokra vagva, aprora vagott csipos paprikakarikakkal, szezammaggal.) Kar, hogy izeket nem tudok belinkelni! :)
Az orrnyergek magassagarol is ertekezunk. Hogy a japanoknak alacsony, nekunk, europaiaknak meg magas. Jokat rohogtunk, bandzsitva, kacsintva, hogy ki latja es ki nem a sajat orrnyerget! Hiroshi egyszer meg otthon probalt magyar szemuveget - hat kellett is volna allitani rajta rendesen, ha megveszi. A XVI. szazadi japan festmenyeken gyakran abrazoljak az eloszor latott, meghokkentoen ujszeru arcberendezesu (holland, portugal, spanyol) kulfoldieket oriasi orral. Mint ahogy mi ferdeszemunek, csikszemunek mondjuk oket, nekik ez volt szembetuno rajtunk.
Ecetes alaplebe aztatott reszelt jegcsapretek es sargarepa.
A kis sztoobu ujabb munkat kapott, a szake utan most mocsit melegit. A finoman megpiritott mocsi jopofan kiholyagosodik, kulseje kemeny burkot kap, belseje nyulossa valik. Ekkor mehet az ujevi levesbe...
...az o-zonyi-ba. Hozzavalok: Tsuyu-s alaple, bele krumpli, repa, egy karikanyi halpreselmeny (a feher-rozsaszin), gomba es a petrezselyemhez hasonlatos zoldnoveny, a szeri. Ez a legjobb: szeriiii! Hat ez is marha finom! Jovo szilveszterre megcsinalom!
Istenem, csak csorgatom a nyálam a sok finomság láttán. Nem akarsz egy gasztro mellékletet írni a blogodhoz?:-)
VálaszTörlésSzerencsére már itthon is lehet kapni mindenféle hozzávalókat, csak elkészíteni nem tudjuk receptek hiján.
Vannak persze... a miso leves meg ilyesmi, de amiket itt látok Nálad, még csak nem is hallottam.
Madison
Madison,
VálaszTörlésBar mas mellekleteket tervezek, de gonbolkodom rajta. :)