2012. február 20., hétfő

Orvosi vizsgálat a Fukushima-kenben élőknek

Tavaly nyar ota Fukushima-prefektura lakoi reszere ingyenes orvosi szurovizsgalatokat vegeznek. A nagy letszamra es a specialis gepek korlatozottsagara valo tekintettel eloszor a kisbabak, gyerekek es a kismamak, aztan a fiatalok, majd az idosebbek kerulnek sorra. Amit mernek: erte-e belso sugarzas (naibu-hibaku) a szervezetet, ha igen, milyen mertekben. Egyelore meg a gyerekek vizsgalatanal tartanak. Hogy mindenkinel a szukseges es megfelelo szintu vizsgalatot tudjak elvegezni, az osszes haztartasba kikuldtek egy, a Fukushimai Orvosi Egyetem altal osszeallitott, harom reszbol allo kerdoivet. Az elso reszben orara lebontva meg kellett adni, hol voltal marcius 11 es 25 kozott. Lehetosegek: 1) Zart terben 2) Mozgasban (kozlekedtel valahonnan valahova), 3) Szabad eg alatt. Harom orankenti idosavok vannak megadva, azon kellett linearisan jelezni, hogy epp hol tartozkodtal. Megjegyzesben pontositva (pl. otthon, iskola, vasutallomas)




A marcius 26 es julius 11 kozotti idoszakot atfogobban targyalja, de itt is kiter a helyszinre es a szabadban toltott orak szamara.  Az iv foglalkozik tovabba az ominozus idoszakban fogyasztott zoldsegek, gyumolcsok mennyisegevel es szarmazasi helyevel. Ettel/nem ettel sajat, vagy helyi termesztesu zoldseget?

A Hajra Fukushima! logo sok helyen megjelenik,
automatrica, polo, kirakatdekoracio formajaban.



Ezen osszesitett adatok alapjan dontik el kozpontilag, hogy mennyire surgos a vizsgalatod. Ha peldaul sokat tartozkodtal a veszelyzonaban, es minden nap kis kertedben szuretelt epret ettel, elore vesznek.  (A kerdoiv szemelyre szolo, minden csaladtagnak kulon-kulon kell kitolteni. Igy lehet klasszikust idezni: "Novaknee! Mit tett ivevel??") A kerdoivhez csatoltak egy segedtablazatot, a marcius 11 es 26 kozotti fobb esemenyekrol es az idojarasrol, hogy konnyebb legyen az utolagos kioltes (mert ki emlekszik mar arra, melyik oraban bicikliztunk ivovizert? Mondjuk erre meg egy ev utan is pont emlekszem...)



Bar ez is korabbi hir, de kikuldtek az uj kalium-jodid bogyokat, mert az elozo szett lejart. Az eromu a fel evig tarto folyamatos hutomunkanak koszonetoen alacsonyabb homersekleten van, igy a tavalyi allapothoz kepest kevesbe veszelyes, a bogyok minden (nagyjabol) 40 ev alatti lakosnak jarnak. (A hatterben figyelo plusslaszti ovodai angoloraim egyik legkozkedveltebb kelleke)


5 megjegyzés:

  1. Talan orszagosan is elvegezhetnek, mert nalunk, Kansaiban egesz nyaron csak fukushimai uborkat lehetett kapni. Aztan pedig alaposan seggbe kellene rugni, aki forgalmazta.
    Nehany honapja meg arrol beszelt valaki a TV-ben, hogy ha mosolygunk, akkor a cezium nem epul be a szervezetbe.

    VálaszTörlés
  2. bárcsak úgy lenne :(

    http://enenews.com/

    http://enenews.com/category/japan/fukushima-reactors/status-of-reactors

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Talan mas prefekturakban is vegeznek ilyen vizsgalatokat, kerdezzetek ra az onkormanyzatnal!

    Az uborkakon gondolom, volt szarmazasjeloles, elvileg kotelezo ugye...De tavaly marcius ota, sajnos vagy nem sajnos, en sem tamogatom a helyi zoldsegtermesztoket.

    Nehez eligazodni egy olyan vilagban, aminek a fele pl. a GM termekek mellett, masik fele meg ellene van. Mert barmi moge fol lehet sorakoztatni harmic jonevu egyetemet + tudos gardat... Marad a jozan (?) esz.

    Koszi a linket, elgondolkodtato.

    VálaszTörlés
  4. Az uborkan es spenoton is volt matrica, azert nem vettem belole. De a "shufutachik" nem izgattak magukat. Kulonben pedig tobb botrany is volt az atcimkezesekbol. En semmit nem veszek, amit Nagoyanal eszakabra termesztettek.

    Kivancsi lennek, hogy ki eszi majd meg a fukushimai rizst, ami sok sugarzo anyagot tartalmaz, ezert a gazdak feszereben all zsakokban. Ha ugyan mar nem foztek meg valahol.

    "lehult, tehat mar veszelytelen"

    Ezt ugye nem gondoltad komolyan. Meg par ezer evig nagyon is veszelyes lesz a kornyek. Csak azt nem ertem, miert nem hordjak a betont a szarkofaghoz tavaly aprilis ota.

    Az elozo miniszterelnok megmondta a lemondasa utan, hogy a szakemberek egy 300 km-es kort rajzoltak az eromu kore az ele tett terkepre. Sajnos, abban Tokyo is benne volt, es a kitelepites helyett, megegyeztek a 30 km-ben.

    VálaszTörlés
  5. Igazad van, a pontos kifejezes: kevesbe veszelyes. A tavalyi allapothoz kepest. Mert kulonben az osszes atomeromu ugy ahogy van, folyamatos veszelyforras.

    VálaszTörlés