2011. január 1., szombat

"Akemashite Omedetou!" - Felragyogott (az ujev), gratulalok!

E fenti japan BUEK! jokivansag szellemeben kivanok minden kedves olvasomnak Szeretetben Gazdag, Talalkozasokkal teli, Boldog Ujevet! Mivel meg karacsonyi idoszakban vagyunk, teszek fol kepeket a karacsonyfankrol, ami - ellentetben a japan csaladok fajaval, ami (mar ha egyaltalan van), dec.26-an leszedetik & elcsomagtatik - meg mindig beragyogja ottonunkat. A diszek olyanok rajta, mint a mennyasszonyi ruha, van hozott, vett, kapott...Ez az unnep itt a kozosseg unnepe, kevesbe a csalade, a templomban 25-en egyutt karacsonyoztunk, boseges lakomaval es ajandekozassal. Mindenki vitt egy kis ajandekot, amire kerult egy szam. Ajandek leadaskor mindenki huzott a kalapbol egy szamot, es az unnepelyes sorsolasnal az ahhoz tartozo ajandekot kapta. 

kaptam es hoztam is...

az unnep jele
Japanban az Ujev az unnepek unnepe, ilyenkor a csaladok apraja-nagyja osszegyulik, hogy egyutt bucsuztassak a regi, s koszontsek az uj esztendot. December 31-et vegig kiserik a szinte elmaradhatatlan TV-musorok, ezek kozul legkedveltebb a "Kohaku-Utagassen", vagyis a "Piros-feher dalverseny". Ket csapat vadabbnal vadabb performanszai jelennek meg a szinpadon, s a verseny a pirosak (ko) vagy a feherek (haku) gyozelmevel zarul. Nem emlekszem, iden kik nyertek...a feherek - mondja Hiroshi, koszi.




Altalaban kritikusan allok a japan teve musorokhoz (a legtobb tenyleg olyan, mint azt az Elveszett jelentes cimu filmben latni :) de vannak egesz normalisak is. Ezek egyike egy a kb. 3 oras, ujevi ismeretterjeszto kulonkiadas, amit veletlenul se Oveges professzor-stilusban kepzeljetek el! Hanem ugy, hogy van egy studio, amiben ott ul 15 hires arc (akarommondani celeb, juj), akik a meghivott tudos vendegek altal bemutatott erdekessegekre reagalnak. Elso reakciokent mindig "eeeeeee???"-znek, ami egy amolyan egyezmenyes jele a csodalkozasnak. A musor cime: "Tankonyvbe valo erdekessegek". Ha eltekintunk az idonkent zavaroan egyugyu stilustol, hasznos ismereteket ad.

koszonto
Kifejezetten szeretem azt a musort, amiben nagy csaladokat mutatnak be. Most is epp egy ilyen megy, most egy 12 gyerekes japan csalad mindennapjait mutatjak be. Eloszor szuletett 4 fiu, ok mar nagyok, suli mellett segitenek a nehezebb munkakban, azutan pedig zsinorban jott 8 lany :), akik szinten mind kiveszik a reszuket a hazkoruli munkabol. Azon a videken el a csalad, ahol most oktoberben a nagy esozes miatt durva aradasok es foldcsuszamlasok voltak. De mind jol vannak! Ja, az anyuka 39 eves!

Japanban is fogy a tarsadalom, a szuletesek szama csokken, a varhato ellettartam meg ugye hiresen magas. A nyugdijkorhatar 60 ev, ami utan az atlag japan  meg varhatoan 20-25 evet el, es meg azt is megtehetik, hogy az allam tisztelettel megkeri a nyugdijasokat, hogy csak 65 eves koruktol vegyek fol a nyugdijukat, addig eljenek a sajat felretett penzukbol, ezzel is segitve az allamhaztartast. Aki megis 60 eves koratol kivanja folvenni, az valamivel kevesebb nyugdijat kap igy. A gazdasagi valsag eveiben pedig bizonyos cegek vezeto beosztasu alkalmazottai is csokkentett fizetest kapnak.

Januar elsejen es masodikan pedig hosszutavu valto-futast kozvetit a teve. 1-en a cegek kepviseleteben allnak rajtvonalhoz a 7 fos csapatok, osszesen 100 km-t futnak; ilyenek mint Toyota, Sanyo, Fujitsu, Nisshin-shokuhin, Subaru, es a tobbi... Az Alpine-nak nincs csapata, igy iden a Toyota gyozott :) Januar 2-an az egyetemek bajnokai merkoznek. Ma Tokyo Otemachi-tol futnak Hakone-be, holnap vissza. 

Persze nem csak tevemusorbol all az Ujev (meg jo), a csaladok ilyenkor korbeulik az asztalt es falatozas kozben beszelgetnek az ezevi tortenesekrol es jovo evi terveikrol. 


Szinten japan szokas az ujevi kepeslapok - nengajou- zsakszamra torteno kuldozgetese, ami azt jelenti, hogy egy ember kb. 30 db-ot kuld, de van aki attol sem riad vissza, hogy 70 db-ot postara adjon. Kulon az ujevi kepeslapok szerkesztesere kifejlesztett nyomtato masina is letezik. Minden evben a 12 egov egyik allata kerul ra a lapra, 2010 a tigris eve volt, 2011 a nyuszie, ezert a most kuldott kepeslapokra (30-at kuldtunk) - ilyen masinank nem leven - nyuszikat rajzoltam. Ez is ilyen veget nem ero "tartozasi-kor", ha te kaptal, akkor illik viszonozni...Ime egy valogatas Hiroshi korabbi evek alatt felgyulemlett nengajou-ibol. (mindegyiket rendesen elteszi.)

Vegul nezzuk az unnepi fogasokat! December 31-en "toshikoshi-soba"-t eszunk. Ez az un. soba-virag termesebol keszult teszta (tehat nem buza, vagy rizsliszt), amit egy kulonleges, szojaszoszbol, tengerinovenybol es halforgacsbol allo lebe martogatva eszunk. Jol hangzik, ugye? Az etel jelentese: hosszu a teszta, mi is eljunk soka!

decemberi egbolt

A januar 1-en valtozatos etelek sorakoznak a csaladok asztalan. A csaladanyak (es apak) ujev elott valosaggal elozonlik a bevasarlokozpontokat, hogy megvegyek a hozzavalokat ehhez a lakomahoz. Lehet egyenkent venni, lehet reggeltol-estig kesziteni (mint ahogy ismerek is itt elo magyar csaladanyat, aki igy csinalja), es lehet megrendelni jo sok penzert. Mi kulon-kulon vettuk nehanyat a gazdag jelentestartalommal biro etelek kozul, amit az alabbi kepen be is mutatok! 

japan ujvei etelek

A kep folso reszen levo tanyerra belog a fekete evopalcika (hashi), az lesz az 1-es tanyer.

1. tamagoyaki (tojas) - nos, ennek kulonosebb jelentese nincs.
2. o-zoni (misohoz hasonlo leves)
3. gohan (rizs) - alap, mindenhez eszik a japanok.
4. kazu-no-ko (halikra) - termekenyseget hoz.
5. kuro-mame (fekete bab) - mint nalunk a lencse, penz jon a hazhoz.
6. kamaboko (halhus) & kis sonka a szelen.  - a piros (jo, rozsaszin, de piros) - feher jo szin Japanban. :)
7. gohan (ez az en rizsem :)
8. shoyu (szojaszosz) & wasabi (mar mint a mustar, ugye Vali? :)
9. kombu (tengeri noveny) - japanul a yorokobu = orulni szora hasonlit, tehat boldogsagot hoz.
8. renkon (a lyukacsos feher retek) - atlatunk a lyukacsokon, vagyis a jovore nezve jok a kilatasaink!

kuro-mame (5)
kombu (9)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése