2011. január 30., vasárnap

Adzsia kappu - koncert es sushi

Elerkeztunk az Azsia Kupa dontojehez, Japan jatszik Ausztraliaval. A rendkivul eroteljes iramban zajlo meccs eddig meg nem termett golt, a masodik felido huszonotodik percenel jarunk. Egyaltalan mit keres Ausztralia az Azsia Kupaban? Par evvel ezelottig Del-Amerikahoz soroltak oket, de mivel ott minden gyerek elobb lesz focista, mint szobatiszta, ezert atjottek ide, ahol viszont az elmezonyben futballoznak.

Ma Suzuki neniek koncertjen voltunk az este. Ket jegyet atadva hivott meg minket, ami nekem nagyon jol esett. Suzuki neni zongora szakon vegzett Pokioban es itt a templomban is szokott orgonalni. Most a Taira FG (Freude Gruppe) vegyeskart kiserte, melynek allando tagja. A korus csak neveben nemet, tagjai mind japanok, viszont enekeltek Mozartot is - nem is akarhogy! Egy gyermekkorus is fellepett az este soran, es igazan szinvonalas volt az eloadasuk, de a fenykepeim tobbsege ertekelhetetlen lett, ugyhogy most csak nehanyat teszek fol ide a turhetobbek kozul.


Zenes-tancos korusmu

eloadas utan a kozonseg sorai kozt hallgatva a nagyokat


FG - tobbszor atoltoztek az est folyaman, itt epp hetkoznapi oltozetben...


Hiroshi

draga


rozsaszin mappaval...



megenekeltettek a kozonseget

vittunk rozsat


Suzuki nenivel


Koncert utan beultunk Hiroshival az egyik torzshelyunkre, a Sushi-Ro nevu kaiten-sushi bar-ba. A kaiten forgast jelent; arra utal, ahogy az etkek korbe-korbe jarnak a futoszalagon. Garantalt "elsorendu frissesseg".

A masodik 15 perces hosszabitasban Japan goool!!!
de meg hatravan tiz perc...

Ma lefenykepeztem reszletesen, amit erdekesnek talaltam es mindent, amit rendeltunk. Beszeljenek a kepek, csipetnyi magyarazattal!

Ahogy belepunk, egy kis varohelyisegbe erunk, ahol le lehet ulni. Az erintokepernyon pedig be tudjuk utni, hogy hanyan jottunk es pultnal vagy asztalnal szeretnenk ulni, vagy mindegy. Harom fotol folfele erdemes asztalt kerni, kisgyerekesek pedig kerhetnek kulon gyerekulest is, amibol nagyon sok van nekik, szoval le a kalappal. Lathatjatok itt meg a piros cimkes kezmoso spricc-et:), az a ket kis szurke nyomtato pedig szamot ad, mint a postan. Delidoben tele szokott lenni varo, 10-15 ember minimum...Csak ilyen tumultusban kell foliratkozni, ha van hely, rogton egy udvarias vendegdfogado kiser az asztalhoz/ pulthoz. Vannak helyek, ahol nem erintokepernyore, hanem fuzetbe irjuk a nevunket, meghozza a haromfele japan irasmod kozul a legegyszerubb ABC-vel, a katakana-val. Erre azert van szukseg, mert a japan neveket kanji-val irjak, es egy kanjinak alapbol is rengeteg fele kiejtese (olvasata) van, a nevek eseteben azonban elofordul, hogy annyi valtozat letezik, hogy neha meg maguk a japanok sem tudjak kiolvasni egymas nevet!! Jo, mi? Na ezert aztan, hogy az ulteto hostess jol kiabalja a nevunket, ezzel az el nem tevesztheto irasmoddal kell leirni. Mert hiaba hivja fennhangon a Kovacs csaladot, ha egyszer az o esetukben a nev helyes kiejtese Szabo...

fogado helyiseg

Korkep a sushi bar belsejebol. Kanyargo sorok menten inycsiklando halak erkeznek rendelesre. A zold bogrekbol stilusosan zoldteat iszunk, de van ott meg szalveta, csomagolt keztorlo kendo, kiskanal, kistanyer a szojaszosznak es erospaprikaa, ami csak nehany etelhez passzol, ezert nincs kozvetlenul az asztalon.


attekintes

Minden pulthoz, illetve asztalhoz tartozik egy ilyen kepernyo, amin rendelhetunk. Ha jol emlekszem, egyszerre legfoljebb tiz tetelt. A szalagon egyfolytaban forognak korbe-korbe az etelek, a szakacsok idonekent porlasztott vizet spriccelnek ra, hogy ne szaradjon ki (van olyan etterem, ahol fix ponton rogzitett parologtato oldja meg ezt). A kulisszak mogott elkeszitik es szalagra teszik a rendelest. Amikor kozel van mar az asztalunkhoz, a kepernyo kis zene kisereteben kiirja, hogy melyik rendeles erkezik. Igy egyszeruen le tudjuk venni a szalagrol. Honnan lehet megkulonboztetni a rendelest az allandoan futo kinalattol? A rendelt etel "oodaa" (order = rendeles) feliratu talkan jon. A japan ettermekre jellemzo a specifikussag, tehat egy hely csak egyfajta eteltipust kinal (azon belul szamtalan variaciot). Ha a fo profil mellett van valasztek, akkor az mindig "silanyabb". Van pl. sushi, pizzeria, ramen, udon, tonkatsu etterem...ezekrol majd meselek! A lenyeg, hogy indulas elott kell eldonteni, mit ennenk, mert akkor oda megyunk.


pixeles pincer

A zold por a tea, nagyon finom es roppant egeszseges! A kis talkaban szojaszosz, Hiroshi epp a mini kiszerelesben erkezo, am korlatlanul fogaszthato wasabi-t, vagyis japan mustart preseli melle.


zoldtea, a legfinomabb...

Minden asztalhoz tartozik egy forroviz csap, amivel konnyeden elkeszitheto a fenseges zoldtea! Arra kell figyelni, hogy ha veletlenul hozzaersz, eleg forro az a fem cso.

hetkoznapi ceremonia

Miutan kitoltottuk a teat, johet a finom sushi, ez a gasztronomiai muremek, de nem itt, hanem a kovetkezo bejegyzesben!
Meg egy jo hir: Japan kozben megnyerte az Azsia Kupat, ket ev utan ujra!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése