2010. november 17., szerda

Shiramizu Amidado, avagy falevelek pompában

Shiramizu Amidado egy japan kert,  mely egy kis buddhista templomot olel korul. Ez a nemzeti kincskent szamontartott templom a feltetelezesek szerint 1160-ban epult a kornyezo hegyek szep vonasait visszatukrozo to kozepen allo kis szigetre. 1966 szeptember 12-en, miutan bejegyeztek a nemzet tortenelmi kincsei koze, elkezdodott a to, a sziget es a templom eredeti allapotanak helyreallitasa. Kozkedvelt pihenohely, sokan jonnek ide, kulonosen a hetvegeken setalni es toltekezni, megsincs tomeg. Es ami tovabb emeli szepseget, hogy osszesen egy darab kis kunyho all a kert szelen, ahol meleg teat es nemi harapnivalot lehet vasarolni, semmi majomkodas, semmi folosleg; ki tudja, miert, de valahogy beken hagytak a kereskedok Iwakinak ezt a gyonyoru gyongyszemet. Barcsak mindenutt igy lenne!


levelek ladikkal

o-gemsege

pont jo

A to lakoi, a kacsak (kamo) es a pontyok (koi) eloszeretettel mutogatjak magukat a latogatoknak, akik cserebe kenyerdarabkakkal jutalmazzak meg oket (itt nincs kiflicsucsok...nem is tudjak, mirol maradnak le szegenyek :). A teknocok aztan tudjak, mi az elet sava-borsa, megadjak a modjat a pihenesnek! Peremre fekve napoznak.

lelemenyes teknosok
Amidado faunajanak talan legmeltosagteljesebb peldanya - mar csak egyedulallosaga miatt is, mert mindossze egyet lattunk belole - a delceg szurkegem. Neha, ha uri kedve ugy tartotta, beszallt - mit szallt, beszallott! - a fahid ala, par szot valtott a hapogo alattvalokkal, majd visszaernyozott kis szigetere. Ezt a gyonyoru madarat latva elgondolkodtam a felelossegunkrol, mert rajtunk is mulik, hogy a gyerekeink gyerekei fogjak-e latni e madar unokainak unokait.

hid es a szurkegem szigetenek sarka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése