2010. november 26., péntek

Kerekek és lépések Kagoshimán

November vege van, Iwakiban mar elpirultak a szegyenlos juharfalevelek, sargan ragyogo tarsaik is pompajuk teljeben susognak, lassan terdig jarunk az oszben; ennel jobbkor nem is johet egy negynapos hetvege! November 23-an unneplik a japanok a "Kinro-kansha-no-Hi"-t, vagyis a "Hala napjat a sok szorgos munkaert!" Korabban emlitettem, hogy Aposom szulofoldjere, Kagoshimaba utazunk. Itt latjatok a terkepen, Kagoshima a legdelibb fo szigeten, Kyushu-n fekszik, Iwakitol mert tavolsaga tobb mint 1100 km. A prefektura es a szekhely neve is Kagoshima, aminek jelentese "Ozgidak szigete" (bar itt egy ozzel sem talalkoztunk).

Kagoshima-ken, es city.

Fukushima-ken, Iwaki-city
A szokasos "Pokioig vonat - onnan repzaj" forgatokonyvvel utaztunk, megerkezve pedig "rentöcar"-ra szalltunk. A 660 cm3-s motor derekasan kuzdott az emelkedokon - amibol ezen a videken volt boven -, mi meg kitartoan biztattuk es jaj de jokat nevettunk...

jatek anyaval

Utunkat meredek hegyekbol sebesen lezudulo patakok, hirtelen szirtek, buszken meredo fenyvesek, es utmenten diszelgo bohokas palmak kisertek, olyan igazi vastaglevelu, melyzold, buja novenyzettel. A kod es para jatekos kettose egeszen sejtelmes bajjal tette meg vonzobba a videk amugy is duhaj domborulatait.

tehenkek szep kilatassal
Nem kellett sok, hogy beleszeressek ebbe a delszaki hangulatba! Meglepetes volt az elso hely, ahova erkeztunk. A videk neve Kirishima, ami annyit tesz: Kod-sziget. Egy gyonyoru panoramaval megaldott gazdasagot neztunk meg.


szabadon
Beneztunk a tehenekhez, meglatogattuk a lovakat, es koszontunk a fekete bariknak is. A seta vegen letelepedtunk a szunyokalva is tekintelyes Kirishima-hegyet szemlelni, mikozben a kisse huvos naplementeben labunkat a talpunk alatt felszoko, 40 fokos hoforras vize melegitette. A tavolban bekesen pofogott Kirishima oregbatyja, Sakurajima.

A feher hamufelho alig kulonbozott atlagos egen uszo tarsaitol. Japan egesze kozetlemezek talalkozasa ("a sial elcsuszik a siman", Dr. Vitalis Gyorgy, Fasor!:), ezert a sok kellemetlen foldmozgas, de ezert a sok igen-igen aldasos hoforras is! A maig tarto vulkanikus tevekenyseg eme gyumolcsere epit a legtobb helyi szalloda. Ezt nemsokara illusztralom. Utunk ezutan a Kirishima-jinguhoz (Kirishima szentely) volt. Itt volt szerencsenk talalkozni egy igen idos es bolcs, 1300 eves sugi-val (fenyofajta). 

Szallasunk egy erdei vadaszhazhoz hasonlo szep faepulet volt, de a lenyeg belul vart rank. Ez volt Japan-beli napjaim egyik legjobban vart, legszebb esteje. Megtapasztaltam, mi az a rotenburo. Gyogyfurdo, meghozza szabadteri. Kulonlegessege, hogy egyik resze fa- es bambuszfallal van elkeritve, igy szemelyes, a masik fele pedig... a hegyekre nez. A vulkanikus kovekkel kirakott medence alig nagyobb, mint ket hatalmas franciaagy, amolyan sziklakert hangulata van, viragok nelkul, csak sziklakkal.

pofogo nyugalom
rotenburo

A bambuszcsobol csendesen csobog a mindenfele bantalmakra gyogyirkent szolgalo 42 fokos viz, es finoman gozolog, ahogy belemerulunk. Ha ez meg nem volna eleg, a fejunk folott kedvesen mosolyog a pironkodo juharfa lombja, egy-egy apro levelkevel ajandekozva meg utazasban megfaradt vallunkat.


Itt, Kirishima kornyeken alig termelnek zoldseget, a talajt finom retegben eltakaro vulkani hamu miatt. Kozkedvelt viszont minden, aminek a gyokeret esszuk, vagyis az itt az atlagosnal is hatalmasabb daikon (jegcsapretek), ill. satsumaimo (edesburgonya). (Kagoshima regi neve Satsuma, ez tehat a satsumai-edeskrumpli). Kato-nenitol bucsut veve tovabb indultunk kozelrol szemugyre venni a vulkani hamu kozvetlen okozojat es egyszemejes termelojet, Sakurajimat (Nevenek jelentese: Cseresznye-sziget). Az alabbi kepek itt keszultek.




Kiomlesi magmas kozet. Utolso kitores 1914-ben.


Az uzleti lelemenyesseg hatartalan...(tufa-viragcserep)


Kerestem de nem arultak vulkan-babat,
volt viszont magma-baba-hutomagnes. Nem, nem vettem...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése