2010. november 10., szerda

Japán - a vásárlók paradicsoma

Friss az elmeny, ugyhogy elerkezettnek latom az idot arra, hogy szot ejtsek a japan szolgaltatas szepsegeirol. Jobb helyeken nalunk is igy van, ami itt alapkovetelmeny: a vasarlo szent. Es ezt minden uzletben igy gondoljak, legyen az egy sarki kocsma, egy multi vagy egy uri fodraszszalon. En most, hogy erzekletesen bemutassam, mire is gondolok, sajat, 'szent vasarlokent' gyujtott elmenyeimbol szemezgetek. 

papiriroszer, hosszu szatyor
Tan egy honapja tortent, hogy kozmetikust keresgelve betertem egy kivulrol atlagosnak tuno szepsegszalonba. Mar a recepcio-szeru hofeher falu fogadohelyiseg elarulta, hogy megsem atlagos a hely. Sebaj, azert kertem egy arlistat, illetve csak kertem volna, mert mire szolasra nyitottam szam, az egyik mosolygos holgyike mar be is tessekelt egy spanyolfallal elkeritett reszbe, amirol kiderult, hogy affele targyalo helyiseg. Itt szepen leulve, kivancsiskodo szempillantasoktol eltakarva, tabuk nelkul beszelhetunk barmirol. Rogton ereztem a bizalmat, igy kozoltem, hogy en csak egy arlistaert jottem, mire a meg mindig mosolygo holgyike elnezest kert, majd eltunt a paravan mogott. 11 masodperc mulva megerkezett, elnezest kert, amiert ilyen szornyen megvarakoztatott, majd atnyujtotta a tobb oldalnyi, izleses, szinte csak pasztellszinekbol allo prospektust. Par masodperc csond es ekkor megszolalt a gong. A nem is, ekkor atfutva a kinalatot foltettem nehany kerdest, melyekre m.h. keszseggel valaszolt, majd ugyelve, hogy meg ne torjem a hely es a szemelyzet harmoniajat, tolem telheto korultekinto udvariassaggal (se nem, se nem, hanem pont) megkoszontem, amit ertem tettek es elindultam a kijarat iranyaba. Ugy gondoltam, itt, a spanyol fal visszafogott kremszinu tovenel el is valnak utjaink, de tevedtem. M.h. meg mindig kedvesen, elkisert egesz az ajtoig, nehogy az odaig vezeto viszontagsagos uton bajom essen. Amikor elsobe jartam, akkor eresztettel igy utnak reggelente Joanyam, ahogy m.h. tette. Minden jot kivant, mondta, hogy vigyazzak a forgalomban, epsegben erjek haza - majd melyen meghajolt. Mar kileptem az uvegajton, mikor o meg mindig meghajolva allt; egy napsugar megcsillant a hajcsatjan.

Egy arva yen-t nem koltottem el naluk.

az atkeles
A masik hely, ahova majd' napi rendszeresseggel jarok, es koltok is, az a nagykozert. Tobb bevasarlokozpont is van, en egyet kivalasztottam a arak es szemelyes szimpatia alapjan, ennek neve Saty. ('szati') Sokemeletes epulet, melyben a nagykozerten kivul ruhazati reszleg, papiriroszer, konyvesbolt, viragos, ettermek, stb. megtalalhato. A dolog ott kezdodik, hogy a hozza tartozo parkolohazat egy szervizut-forgalmu ut valasztja el az epulettol. A lampa nelkuli zebra mellett egy (csucsidoben ketto) allando alkalmazott biztositja a vasarlok uttesten valo biztonsagos atkeleset. Az o feladata az itt-ott szethagyott bevasarlokocsik osszegyujtese is, de mindenek elott egy fenykarddal iranyitja a gyalogos, bringas es autos forgalmat. Minden arra jaronak hangosan kialt egy "Irasshaimaseeee!"-t (Megtisztelo, hogy beter hozzank!), a kijovoknek pedig egy "Arigato gozaimashita!"-val (Koszonjuk!) kivan tovabbi jokat. A legfurcsabb - es ezt meg mindig nem tudtam megszokni -, hogy az elobbire altalaban senki nem valaszol. Persze mit is mondhatnal ra, hogy "A, nincs mit, ugyis epp erre jartam.", vagy "A brokkolit valahol csak meg kell venni...", esetleg "Reszemrol a szerencse!"? Nyilvan nem. Akkor miert furcsa megis? Mert Japanban a vasarlok NEM KOSZONNEK. Ha belepsz valahova, rikoltjak feled az "Irasshaimaseee!"-t, de toled, mint vasarlotol nem varnak semmifele koszonest. Hiroshi es masok is mondtak, hogy a noknel vasarlokent is elfogadott a napszaknak megfelelo udvozles, bar kevesen alkalmazzak, de nekem ennyi eleg, koszonhetek kedvemre. :)

latkep a zoldseg-hegyre
E kis kitero utan kanyarodjunk vissza a boltba! Tehat miutan atkeltunk a zebran es beleptunk az epuletkomplexumba, nezzuk, milyen meglepetesek 'leselkednek' rank! Mindjart ott a szelektiv hulladekgyujto - mini valtozat. Azutan esernyotarto, amibol kedvedre kiveheted az ernyot, ha szukseged van ra, de aztan becsszo visszaviszed. Fogyoeszkoz, Horie bacsi (Alpine, penzugy) mondta egyszer, hogy Japanban az esernyo az, amit az emberek leginkabb hajlamosak elhagyni; ergo filleres cucc. Viszont! Ha esos idoben sajat ernyoddel szeretnel belepni, ajanlatos hasznalnod az erre a celra kifejlesztett hosszu ernyovedo zacskot, amit egyszeruen letepsz a tartorol, egy szenvedelyes mozgulattal rahuzod a targyra, igy nem csopogteted vegig a vizet a padlon. (Persze mennyi zacsko - dunnyogom en is...na de ha ugyis ujrahasznositjak?!...)

Am ne siessunk annyira, mert van meg itt latnivalo! A hirdetotabla. Otthon ezt allaskeresesre (jobb esetben hirdetesre), illetve budai villak es hasznalt babakocsik eladasara hasznaljak. Itt nem. Itt egyfajta panaszfalkent funkcional (lehet, hogy ez is az eredeti celja?). Legutobb olyan panaszt olvastam rajta, hogy a 2. emeleti .... bolt alkalmazottai unottak, es kelletlenul, vagy SEHOGYSEM udvozlik a vasarlokat!! Ezt tobben is eszrevettek - bar a keziras es a szohasznalat hasonlo....lehet, hogy egy elegedetlen hazaspar jart arra?

Bent vagyunk a nagykozertben.

kicsit lement az alma ara
(Ft-ban duplaja)
Ami nekem roppant zavaro, az a hangszennyezes. En csak igy hivom a fenyszennyezes utan szabadon. Itt-ott kis magnok vannak elrejtve, amik mozgasra aktivalodnak es elkezdik reklamozni az adott arut. Mar tudom, hogy a paradicsomot es a satsumaimo-t (edesburgonyat) merrol kell kerulni, hogy ne induljon be a cuki kis zene. De azt nem tudom, hova lojek, hogy elhallgasson az oktober vege (!!!) ota halkan, de folyamatosan szolo jingle bells...Raadasul pont a kasszak utan van elhelyezve a hangszoroja, neha befogott fullel megyek el mellette :) Amerikaban ez meg szornyubb lehet...

Ami viszont nagyon tetszik, az az alkalmazottak viselkedese. A feltoltok, cimkezok, kasszasok, tehat mindenki udvarias, egy pali van, akinek szerintem mar az agyara megyek, mert mindig ot uldozom a kerdeseimmel, hogy van-e mak, hol a gyomber, es hogy ebben a halban van-e szalka? :D Sajnalom, rosszkor van rossz helyen.

Tagbaszakadt tetkos biztonsagi medvek helyett itt eles szemu, de atlagos testalkatu alkalmazottak vigyaznak a jegcsapretek biztonsagara. Nem mintha lopastol kellene tartani, bar errol nem sokat tudok. Oket ritkan latni. Gondolom, keves a munka.

o-tofu, hagymas eros daralthus piritva
tojassal es miso leves
Mielott egy alkalmazott kilep a kulisszak moge, vagy miutan belep a vasarlo terbe, meghajol. No comment.

Es akkor jojjon minden figyelmesseg netovabbja, a kassza! A kasszasneniket birom, mert altalaban olyan jokedelyuek, mint nalunk otthon. Amikor epp nincs mit beutni, kis nejlonzacskokat keszitenek be "kinyitva" egy kosarba, amit aztan arra hasznalnak, hogy a "szivargasveszelyes" arukat helyezik el bennuk biztonsagba. Tehat peldaul veszel egy lazacot, vagy egy doboz o-tofut - hiaba van jol becsomagolva, ha egyszer a hazuton megserul a folia! Elebe mennek a bajnak! Bezacsizzak

talaltam turot is! ime, a t.gomboc!
Az arucikkek lepittyogtatasanal hangosan ki is mondjak az arat, biztos ami biztos. A profik ugyanennyi ido alatt nemcsak az arat, de az arucikk nevet is kimondjak. (Asparagasu - hyaku-kyuuju-hachi eeen...= sparga - 198 yen) Igazabol kicsit sajnalom oket, egy muszakban vajon hany szamot mondanak ki? Ja, egy fiatal lany van, aki - biztos liberalis nyugati eszmeken nevelkedett - a Jonapot-on kivul egyaltalan semmit sem mond. Azt is mindig hangosan kell kimondani, hogy mennyi penzt adott a vevo. Hat igy biztos nem adnak vissza rosszul...

Hiroshi nem erti, mit tartok olyan viccesnek a kovetkezo jeleneten.

Vasarlunk. Fizetunk. Hiroshi szemfules, szol, hogy a bacon mas aron van kint. Neni elnezest ker, elszalad, majd visszaterve suru bocsanatkeresek kozepette visszaadja a kulonbozetet (kb. 60 Ft). Az egesz bolt neveben ker bocsanatot, nem keresi a kibuvot, hogy ki, miert nem arazta rendesen...hkm...Idaig semmi rendkivuli. A durva az, hogy kb. 4 nap mulva ugyanannal a kasszanal fizetunk, amikor a neni megint felhozza, hogy sajnalja, ami a multkor tortent.

Nnna.

Aztan neha az is elofordul, hogy fizetes utan gondol egyet a kasszas neni, felkapja a teli kosarad, es kiviszi a rakodo pultig. Ez is a szolgaltatas resze. Akkor viszont mar nem birtam visszafogni a mosolyom (Hiroshi sem), amikor kasszas n. lepittyogva a porehagymat megkerdezte: "Negi ha kono nagasa de yoroshii desuka?", vagyis "A pore ebben a hosszusagban megfelel?" Ne rohogj! Cipeltel mar hosszu poret kis szatyorban? Akkor tudod, mekkora kellemetlenseggel jar!! Nnna. :)

Ilyen orszagban elek.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése