2013. április 4., csütörtök

Gedeon-san, a helyi fodrász

Akinek azóta "keresem a kegyét", amióta megszületett a picike. Előtte évente ha kétszer jártam hajkoronarendezésre, de babavárás alatt - bizonyos okokból - rövidebb hajra váltottam, amit jó azért gyakrabban szakemberre bizni. A japán fodrász egy jelenség, mégpedig a hihetetlen szinvonalú kiszolgálás miatt. Mindenkire rábizom, hogy eldöntse, az otthonihoz képest miben más, ha más egyáltalán... A MaHa Gogo nevű válallkozás egy teljesen átlagos hely,  egy "Gedeon-bácsival" és három segitő angyalával, akik vendéget fogadnak, előkészitenek, sürögnek-forognak. 

Első látogatásom náluk valahogy igy zajlott. Mivel nagyon közel vannak, személyesen ugrottam föl időpontfoglalásra, helyesebben szólva az egyik angyalka szállt le :), ő irt be a füzetbe. Felhivta a figyelmem az ingyenesen hivható telefonszámukra. A fodrászat egy napos, déli fekvésű helyiség, az épület első emeletén - ami Japánban második emelet, mert a földszint az első.

1) Belépek. 

Angyal-san fogad, elkéri a kabátom, a táskám, vállfára akasztja, üvegajtós szekrénybe teszi. Az egész stáb kollektiven köszönt, mosolyogva, hangosan. Foglaljak helyet, vannak itt magazinok is, tessék lapozgatni, ha ötlet kell. Jó. De inkább nézelődöm. Illatos párologtató, valami könnyű trance szőnyeg-zene pont megfelelő hangerőn (máskor meg jazz, a lényeg, hogy nem zavaró, sőt), és csupafény egyterű kialakitás, világos padló, jó stilus, kellemes összhang. 



1) Fáradjon ebbe a székbe hajmosásra! 

A samponos hajmosást sok helyen külön fölszámitják (mert sok vendég csak apró igazitásra, fru-fru vágatásra megy pl.), de itt ez is benne van az árban. Ami különben az átlagember számára megfizethető. A bodoritás, festés és hasonlók már drágák, de a sima hajvágás száritással teljesen rendben van. Főleg ha ilyen a szolgáltatás. A hajmosást az egyik lány végzi, konkrétan 30 perces profi fejmasszázs keretében. Ez alapszolgáltatás. És az ilyen kis apróságok annyit számitanak, hogy például hátradönthető szék, az ölembe hizakake, azaz térdmelegitő takaró, a mosás végeztével a nyakszirt megtámasztására használt fölcsavart, meleg nedves törülköző, amivel finoman fület is törölnek (bár viz az szinte egy csepp sem megy bele, annyira figyelmesek), diszkrét, illatos balzsam,  minőségi (vagy annak tűnő) alapanyagok :), minőségi kiszolgálás, úgy, hogy - mint Japánban általában - a vendég úrnőnek/úrnak érezheti magát. 



2) Egy hátmassszázst elfogad?

Őőőő, el. Azt hittem, már vége a kényeztetésnek, de még tudják fokozni, hát-váll-és fejmasszázzsal. Ezeket kiképezték rendesen - gondolom magamban, miközben gyerekemelgetésben elgémberedett tagjaimba újult erő érkezik. Az már szinte zavarbaejtő, hogy minden helyváltoztatásnál (hajmosó székből a hajvágóba, stb.) külön szólnak, hogy figyeljek a padlószintkülönbségre, el ne zakózzak :).  



3) Csend, vagy beszélgetés, ahogy a vendég óhajtja.

Ezt az iratlan szabályt jó érzékkel betartják (nem úgy, mint sok magyar taxis, tisztelet a kedves kivételeknek!) ha én nem szólok, ők sem kérdeznek, de tök jól el is lehet beszélgetni velük. 



Persze ahány hely, annyi stilus, egy távolabbi kis szalon mestere pl. "növénygyűjtő", szivesen mesél azokról (és azokkal), egy másiknak a boltja kész hangszerkiállitás (basszgitár, cselló, bőgő), de az alapvető figyelmesség jellemző. Ja, amúgy a női és férfi fodrászat sokszor külön van, szóval Férfiak, borbélyhoz! - ott tényleg jár a bónusz beretválás.

4) Az előkészités után jön a Mester, Gedeon-san, és nekiáll a remekműnek. 

Érdekesség, hogy itt megint kap a vendég térdmelegitő takarót, ami bár nincs hideg, mégis jól esik. A vágás után jön még egy mosás, majd pedig ismét a Mester érkezik száritani. A ruhára tapadt hajszálakat a végén görgős ragasztótapasszal (korokoro-val) távolithatjuk el. Fizetünk, számlát kapunk, kabátunkat s motyónkat átadják, felfrissülve, üdén távozunk. Természetesen mindeki megköszöni, hogy eljöttünk, várnak vissza, és a Mester a bejáratig kisér. A liftig tartó 5 méteres távon a külföldi suta téblábolásával kisérve még néhány udvarias szófordulat elhangzik, ő az ajtóban rendületlenül állva megvárja, mig a liftem ajtaja nyilik, biztonságos hazautat kiván s utamra bocsát. A japán fodrászatot - mint annyi más japán dolgot - leginkább a cuki szóval tudnám összegezni. 






2 megjegyzés:

  1. álom. 7 éve nem voltam fodrásznál. Lehet, h legközelebb Japánban leszek csak hajlandó :)

    VálaszTörlés
  2. :) És még sportmasszázsra sem kell külön költeni.

    VálaszTörlés