2013. április 30., kedd

Kapcsolatfelvétel százötven év után

Nemzetiségi ellentétek? Határmenti villongások? Ez Japánban sem ismeretlen. Sőt! Miért válhat kinossá egy beszélgetés a XXI. században egy kagosimai és egy aizui között? Mi idehaza épp kiegyeztünk, amikor Japán hosszas elszigeteltség után ismét megnyitotta kapuit a világ előtt. Az ekkor zajló polgárháborúban a régi rendszer, a sógunátus hivei vivtak harcot a nyitás mellett kardoskodókkal. Az országban ekkor nem működött központi hatalom, hanem körülbelül kétszáz kis birtokra (han) darabolódott ugyanennyi földesúr (daimjó) uralma alatt. Ki ezen, ki azon az oldalon állt, harcolt. A régi rendszer hiveként szövetségben állt Szacuma (mostani nevén Kagosima) és Aizu, nagy ellenfelük volt a nyitás-párti Csósú. Aztán Szacuma meggondolta magát, mert úgy látta, mégiscsak a nyitás visz előre, ez Aizu szemében nyilván az árulással volt egyenlő. Az azóta eltelt majd százötven év sem volt még elegendő a teljes kibékülésre. Igy történhetett meg, amit a minap hallottam, hogy néhány éve, amikor egy kagosimai fiatalember házasságközvetitő által szervezett találkozón járt, az Aizu-ból származó lány szülei udvariasan de határozottan lezártnak tekintették a randit, amikor kiderült, az ifjú "Szacuma" szülötte. Ó! De vannak azért biztató jelek is: vagy tiz évvel ezelőtt tartották meg az "újra szóbaállunk egymással" barátkozós találkozót Csósú és Aizu részvételével. Csósú a Honsú sziget déli csücskén lévő mai Jamagucsi-prefektúra. Aizu pedig itt van tőlünk száz kilométernyire, Fukusima-prefektúra része. Japán jelenleg 47 prefektúrából áll. Első blikkre homogén társadalom, de mégis milyen szines!

7 megjegyzés:

  1. Szia!

    Új a levelezőrendszerem és elvesztettem az email címeket (saját hiba, nem mentettem ki). Tehát itt érdeklődöm felőled :) Hiányoznak a bejegyzéseid, remélem Kedves Kis Családod és Te jól vagytok!
    Stumpi

    VálaszTörlés
  2. Szia Stumpi! Köszi, jól vagyunk, minden oké, mostanában nincs érkezésem írni. Lehet, hogy jövök még bejegyzéssel, addig is jó olvasgatást más érdekes blogokon! Boldog újévet!

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Örülök, hogy minden rendben Veletek :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabriella,

    Szinte a kezdetektől követem a blogodat, amit nagyon hasznosnak, érdekesnek találok.

    A hazai Mondo magazin alkalmi cikkírója vagyok, mely az ázsiai, de főleg a japán kultúrát ismerteti meg a fiatalokkal.
    A következő számainkban szeretnénk egy ismertetőt a fukushimai helyzetről, változásokról 11/3/11 óta.
    Ebben szeretném a segítséged kérni, mint az atomerőmű vonzáskörzetében élő magyar hölgy.

    Amennyiben kérhetem a segítséged, szeretnélek megkérni, hogy a belleradrienn880419@gmail.com címre, vagy eme bejegyzésben írd meg a válaszod.

    Köszönettel: Bellér Adrienn

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gabi,

    igazán kár, hogy nem folytatod a blog irását, nagyon érdekes bejegyzések voltak. Japánról is, magyarként Japánban is, illetve a helyi katolikus közösségről szóló irások is nagyon jók voltak.

    Zsolt

    VálaszTörlés
  6. Kedves Zsolt!

    Örülök, hogy érdekesnek találod az írásokat! A blogajánlómban jobbra, lehet, hogy találsz még aktív írókat, sok érdekességet osztanak meg, ajánlom őket is olvasásra!

    Minden jót!
    Gabi

    VálaszTörlés
  7. Mi történt veled azóta?

    VálaszTörlés