2013. április 1., hétfő

A rizsfőzésről

Opálosfehér pergő szemek, majd puha, gőzölgő édenkert étke. A japán ember mindennapi kenyere, a rizs. A rizs mindennek az alapja. A japán egy rizs-alapú társadalom. Ma nagy sietségben voltam, úgyhogy a férjem annyit mondott, amikor a vacsorával kapcsolatban beszélünk telefonon, hogy ha főzöl ki rizst, akkor az már elég. A többit pár perc alatt kitaláljuk és elkészitjük... Az újévi terülj-terülj asztalka egész napos előkészületet igényel, de egy sima, évközi japán fogást hihetetlen egyszerű elkésziteni, mivel a húsokat  papirvékonyra szeletelve árulják, igy két perc alatt megpirithatjuk a sok-sok szósz (szójaszósz, sülthússzószok...) valamelyikével, vagy csak natúr, saját zsirjában, a zöldségek piritása sem vesz el több időt, a miszo-levesről nem is beszélve (újabb 4 percnyi munka), szóval hipp-hopp kész a többfogásos vacsora. De ami az egészet leginkább megkönnyiti, az a rizs főzése. Következzék a rizsfőzés lépésről lépésre!

1. A rizst egy külön erre a célra szolgáló műanyag, pattintható fedelű tartóban tároljuk, öt kiló rizs fér bele. Ehhez mérőpohár is tartozik.

Rizs Becherovkával - csendélet


2.  A rizst a kis mérőpohár segitségével kimérjük, közvetlenül a rizsfőző teflonbevonatú tartályába. Ezt az egy mérőpohárnyi mennyiséget "gó"-nak hivják, egy  gó 18 dl, tehát lehet kifőzni 1-2-3-4-stb. "gó" rizst. Mi általában 3 gó-t főzünk és igy mindig marad másnap reggelire is egy kevés. (Bár mostanában mivel úgyis fölkelek néha éjszaka a kisdedhez, van, hogy hajnalban főzzük ki a másnapra valót.) 

2. Többféle rizs létezik, van, amit főzés előtt át kell mosni, és van, amit nem, ez olyan 5%-kal drágább, hiába, az idő pénz. :) A rizs mosása úgy történik, hogy vizet engedünk rá, amig ellepi, majd körkörös mozdulatokkal kézzel átforgatjuk, miközben meg is nyomkodjuk, az igy keletkező fehér folyadékot leöntjük róla. Ezt a műveletet érdemes 2-3-szor megismételni, igy a viz egyre átlátszóbbá válik. 

Akinek lelke van, a rizzsel szépen bánik. Sosem felejtem el, amikor a férjem először mutatta meg az átmosás technikáját, azt mondta, hogy jaszasiku, vagyis finoman, lágyan - tisztelettel - érjünk a rizshez. Olyan ez, mint ahogy mi bánunk a kenyérrel. Otthon én is azt tanultam, hogy a kenyeret nem dobáljuk, megbecsüljük, mert sok ember munkája van benne és mert valahol szakrális étel.

3. Az átmosott rizzsel most már csak annyi a dolgunk, hogy felöntjük vizzel. A tégely belső falán jelzések vannak, 3 gó rizshez a 3-as vonalig engedjük a vizet, 2-höz a 2-esig. A tégelyt belehelyezzük a főzőgépbe, és egy gombnyomással elinditjuk a főzést. Amig fő a rizsünk, kicsit mesélek. :)

A japán konyhaszekrény kihúzható eleme, ezen a rizsfőző
bátran kieresztheti a gőzt, a lecsapódás veszélye nélkül.


A rizsnek sok neve van. Palánta korában ine (van ilyen női név is, hogy Ineko, "rizs-kislány"), a nyers rizs az o-kome (az o- itt a tiszteletet kifejező jelző), megfőve pedig gohan. És a gohan jelenti általában az ételt is.

Rengeteg módon lehet változatossá tenni a sima "fehér" rizst. Van hántolatlan rizs, ami megfőzve keményebb, de egészségesebb is. Lehet a kettőt keverni is. Aztán létezik a taki-komi gohan, amikor mindenfélét (pl. shiitake gomba, bambuszrügy, répa, bab, egyéb zöldségek) belekeverünk és úgy inditjuk el a főzést. A főzési idő nagyjából egy óra, miután a gép kiereszti a gőzt a tetején, már leshetjük a digitális mutatót, ami a rizs elkészültét jelző 8 sipszó előtt 10 perccel visszaszámlál. Igy könnyű, igaz? És a legjobb az egészben, hogy amig ki nem kapcsoljuk a főzőt, a frissen főtt rizst korlátlan ideig melegen tartja, igy igazán finom! Újramelegités csak mikróban lehet, az meg már nem az igazi. A rizsfőző (szuihanki) minősége nagyban befolyásolja a rizs élvezeti értékét. Jobb gép, finomabb vacsora. 



Tálaláshoz külön kiszedőkanál van, amolyan recés spakliféle, műanyag, ezzel ügyesen el lehet egyengetni a kis tálkában a finom rizst, hogy szépen kerekedjen, púposodjon. Éljen a rizs! Jóétvágyat!

Szekihan, vagyis "piros rizs", babbal és feketeszezám+sóval,
az ünnepi alkalmakra. Ezt gyerekszületésre kaptuk. 



6 megjegyzés:

  1. Ó, mit nem adnék egy jó rizsfőzőért... :)

    VálaszTörlés
  2. Uha, de jó lehet ez a rizsfőző! Tennél fel esetleg képet róla? vagy márkanevet? Szoktam interneten Japánból, Kínából, Koreából vásárolni. Felcsigáztál a rizsfőzővel, mert 20 éve, amióta főzök a rizs nálam a mumus. Vagy túl puha lesz, vagy mancsos, vagy kemény marad stb.

    VálaszTörlés
  3. Tiger a mi márkánk. Nos, nálam is van, hogy puhább, van, hogy szikkadtabb lesz, mire megfő, ez tényleg fél kb. deci vizen múlik.

    VálaszTörlés
  4. Ó! Imádom! Nekem egy kis Panasonicom van, cuki rózsaszín virágokkal :D Én is csak áradozni tudnék róla. Hatalmas segítség, akár csak a mosogatógép. Ritkán főzök lábosban rizst, és bár nem számítok rossz rizsfőzőnek, zongorázni lehet a különbséget a között, amit én, és a között, amit "A kölyök" készít. Van rajta egy szuper funkció, a 精煮 [Jīng zhǔ], amit magyarra talán úgy lehetne fordítani, hogy rendkívül finom rizs főzése :) És tényleg, 20' alatt mennyeire főzi a jázminrizst. Szóval, aki szereti a rizst, az mindenképpen szerezzen be egy ilyen készüléket. Ha jól emlékszem, már több "Ázsia boltban" is kapható Magyarországon.

    VálaszTörlés
  5. 3 x 18dl rizs főzése után megértem, hogy marad reggelre is valami belőle. Vagy 3x 1,8dl-nyit ért egy gó mennyiség alatt? üdv:Miku

    VálaszTörlés