2012. március 24., szombat

Amiben van mit fejlődni...

Ha valaki azt gondolja, hogy Japan, mint fejlett kultura, mindenben elottunk jar, azt ki kell, hogy abranditsam. Sok dolog van, amiben kis hazank fenyevekre elottuk jar. Itt van peldaul a dohanyzas kenyes ugye. Amit ezzel kapcsolatban altalaban hallunk, latunk, az a tokioi utcakon es egyeb nagyvarosok kozterein diszkreten kialakitott dohanyzo fulkek, illetve pofekelesre kijelolt teruletek vonzo, am megteveszto Patyomkin-alcaja. Mert nezzuk, mi van emogott! Az az elfogadhatatlan teny, hogy a XXI. szazad Japanjaban meg mindig Dunat lehet rekeszteni az olyan dohanyzo ettermekkel, ahol a nemdohanyzok vedelmet egy szagelszivo jelenti. Regebben egyszer betevedtunk egy ramen-esbe, ahol a mellettunk levo asztalnal nyugodtan cigarettazott egy srac, a fust meg kedvere szallt, mert a szagelszivo nem birt vele.


Ma voltam egy vacsoran, ahol a bekesseg kedveert nem szoltam, hanem kimentem, amikor a 40 ember (foleg nok) kozott ulo nehany ferfi egyike siman ragyujtott egy szepare-ban, ugy, hogy nem nyitotta ki az ablakot, es ugy, hogy a szemben levo lanyok arcaba fujta a fustot. Mondjuk, az mar egy komolyabb kerdes, hogy ok miert nem szoltak neki ~ talan nem zavarta oket? Ketlem. En latvanyosan elkezdtem magam mogott kinyitni a toloajtot, de a mogotte levo uvegajto zarva volt, szoval nem tudtam levegot cserelni, kozben meg eppen valaki zarobeszedet mondott, nem akartam atmaszni a pofekelo oreghez, ezert is mentem ki. Egy bagonyi ido mulva jottem vissza. A vacsora egyebkent jo volt, jokat beszelgettunk, amolyan japanos volt az egesz, kis szertartasos koszontobeszedekkel, jatekokkal. Messzemenoen egyetertek a magyarorszagi nemdohanyzokat vedo szabalyozassal (akarcsak a chips-adoval :D), vegre ezt illetoen is felebredt az orszag... Ideje, hogy a japanok is eszhez terjenek, sajat erdekukben.

 Itt a fenti kepen - hogy valami jot is mondjak - latjatok ezeket a fekete mecsestartokat, a tetejukre helyezett feher papirtolcserekkel? Na az egy marha jo otlet etelmelegitesre, csirkefalatok es zoldsegek gyors megfozesere. Az alatta levo mecsesnek nincs kanoca, hanem a mecses egesz felulete eg, a papir pedig eghetetlen anyagbol van, szoval hipp-hopp, megvan a finom csirek, ami a sajat leveben meg egy ideig melegen is tarthato! Ez az etterem kulonben (melynek tulajdonosait barataimnak mondhatom) a legfinomabb csirke-specialista egesz Fukushima-kenben ~ es kerek e foldon!




5 megjegyzés:

  1. Nem kepzeled, hogy egy fiatal no mereszelne szolni egy idosebb ferfinak, hogy ne fujja a fustot az arcaba? Szerintem meg hangosan nevetgelt volna is az oreg otromba viccein, ha a szukseg ugy hozza.

    Egy "torzsi tarsadalomban", ahol a nonek, az altalad is ismertismert szerepek jutnak?

    Az idezojel azert, mert ezt olyan ember mondta, aki evekig elt itt, es ismeri a viszonyokat. Kezdek vele egyeterteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok igazsag van abban, amit irsz, meg mindig nagyon erosek a vertikalis tarsadalom szamunkra sokszor elfogadhatatlan szokasai. Masfelol azert ismerek en olyan japan noket, akik szemrebbenes nelkul helyretesznek viselkedni nem tudo japan fickokat. Szoval van remeny :)

      Ilyenkor mindig eszembe jut egy otvenes holgy, akivel egyszer ugyanabban a csapatban onkenteskedtunk es a sok jelenlevo ferfi kozul egy sem vallalta a csapatvezeto szerepet, mire ez a no (valahogy latszott is a temperamentuman, hogy igy lesz) vallalta el, es nem ebben a kihallgatotiszt , hanem abban a tyukanyoid stilusban igazgatta a csapatot. Kesobb talalkoztam vele, egy boltban dolgozik, nagyon kedves no, de amikor szukseg van ra, odapirit :)

      Törlés
  2. Szia!

    Nagyjából 1 éve olvasgatom a blogodat, és el sem tudom mondani, mennyire hálás vagyok a hol szívszorító, hol reményt adó, felemelő írásokért.
    Ha nem haragszol, szeretnék privátban írni neked, olyan témában, amit nem szeretnék itt kiteregetni (semmi offenzív :))
    Lenne-e mód esetleg erre?

    Köszönettel
    Anita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anita,

      ha meg ennyi ido utan aktualis a dolog (kisse reg jartam erre), dobd fol ide az email-cimed es irok ra.

      Gabi

      Törlés
  3. Lányok, könyörgöm írjatok már, hónapok óta egy sor sem olvasható ! Lécci, lécci, lécci írjatok !!!

    VálaszTörlés