2011. augusztus 17., szerda

O-bon Matsushima-n

O-bon utazasunk masodik allomasa a Japan harom legszebb panoramajanak egyikevel dicsekvo Matsushima volt. A nev fenyves szigetek-et jelent, ami a partszakaszt diszito tobb szaz kisebb-nagyobb szigetecskere utal. Nehany szigeten ugyan kidolt par fenyo, de a marciusi szokoart tulelo Matsushima most is gyonyoru latvany. A szigetek furcsa alagutas-hullamos alakjat nem is annyira a viz, mint a szel formalta.




Kirandulas kereteben hajoval is korbe lehet jarni a parton. Ezek a siralyhoz hasonlo madarak azzal szorakoztattak minket, hogy repules kozben az ember kezebol csipkedtek ki a nekik kifejlesztett (a hajon nem tudom mennyiert arult) eledelt. Addig repultek a hajo utan, amig volt "madar-halooo".



Marciusban eddig a tablaig jott be a cunami.
A 34 fokos hosegben es magas paratartalomban jo volt elsetalni a buddhista templomegyuttes, Zuigan-ji arnyas fai kozt. Az egyik kis templom szentelyenek erdekessege, hogy az epulesekor (1600-as evek) Japanban meg nem letezo es nem ismert "rozsa" mintakkal van diszitve. Ezt az otletet a Firenzebe kuldott japan utazok hoztak magukkal. Masik erdekes mintaja a kereszt, ami - mivel az epiteskor mar javaban folyt Japanban a keresztenyuldozes -, el van rejtve; ugy nez ki, mint egy diagonal negyzethalo.




Az elrejtett kereszt minta a kozepen levo emberalak folotti 6. vizszintes mintasor
(folotte voros vonal, alatta zold hatteren vilagos felhok), a rozsa a szobortol jobbra
a negyzetekbol allo kapuszarnyon.



3 megjegyzés:

  1. Sajnos a keresztet nem találom.

    VálaszTörlés
  2. Bebonyolitottam meg egy sort a magyarazatba, igy mar biztos megtalalod! :) Kulonben eloben sem volt konnyu eszrevenni - tenyleg jol alcaztak!

    VálaszTörlés
  3. Egy kereszt vagy sok kis kereszt? Sajna, nekem sem egyértelmű... pedig már értem, hol kellene keresni.

    VálaszTörlés