2011. augusztus 10., szerda

Tanabata

Ez a matsuri (fesztival) a julius hetediki Vega es Altair csillagok talalkozasat ünnepli, ezert is hivjak "csillag-unnep"-nek. Praktikus okokbol (amit pontosan en sem tudok, de igy jol hangzik, nem?) azonban augusztus elejen tartjak, meghozza harom napon at. Szombaton este, az elso napon kimentunk harman - a maskor csondes kis "belvarosi" utcacskak most megteltek jokedvvel, joneppel, unnepi hangulattal. Voltak, akik unnepi ruhat - yukatat (vekony, nyari kimonot) oltottek, de mind esznek, isznak, vigadoznak (nem verekszenek, nem szemetelnek;).






Erezni lehetett, hogy most mashogy orulnek, mint maskor. Hogy ez az unnep most amolyan fellelegzes, gyogyir.Az egyik szinpadon reggeltol estig valtottak egymast a hagyomanyorzo tanccsoportok, tajegysegek tancait mutattak be. Na ott voltak konnyezo arcok is... Fulemben maradt a "dzsangara", Iwaki hagyomanyos nepi tanca-zeneje, melyben minden tancos zenesz is egyben (dobol, vagy egy csengot ut). Az o tancaik nem gyorsak, mint pl. a moldvai, de ahogy elneztem, a hangszerek miatt kelloen kimeritoek. Es szinten elringatnak, egy masik vilagba, dimenzioba repitenek. Egy termeszettel harmoniaban elo nep jegyeit veltem folfedezni a lepeseikben. Vagy legalabbis azt, hogy az oseik igazan egyutt lelegeztek a termeszettel. Mint ahogy a mieink is...






Hetfon este aztan Anyuval ketten neztunk ki a matsuri-ra, osszefutottunk a filippino Maria-val (ejtsd:Marijja) es kisfiaval, illetve meghallgattuk a Tone egyuttes koncertjet (harom no egy gitarkiserettel, nagyon jok voltak)





1 megjegyzés:

  1. A tanabata a egyik kedvenc japán matsurim ^o^ Ugye ez az a fesztivál amikor kis cetlikre írják a kívánságukat az emberek és felaggatják egy fára?

    Úgy elképzelném magam, amint megyek a családommal erre a fesztiválra..szép álmok :o)

    VálaszTörlés