2010. október 11., hétfő

A mozgás reneszánsza

Mar volt szo a haromnapos unnepekrol; Evente 6 ilyen hetfo van, ez a hetvegenk is hosszabb volt, hetfon volt ugyanis a Taiiku no Hi, azaz a Testneveles Napja. Megragadva az alkalmat meselek a sportletesitmenyrol, ahova jarok.

Mukodik a Varoshazan (Shiyakusho) egy nemzetkozi kapcsolatok osztaly, mely informaciokkal, programokkal segit beilleszkedni az itt elo kulfoldieknek. En is gyakori vendeg vagyok naluk...Ezt a helyet is ok javasoltak, miutan sehogyan sem talaltam uszodat a varosban. Zita, Te is mondtad, hogy "biztos egy szpoocu szentaa-ban rejtettek el", ez be is bizonyosodott. A hely neve Renaissance, ami eleg talalo, mert az en rendszeres sportolasom tortenete is valahova az okorba nyulik vissza...

...es ebben egy uszoda is elfer...
Hetente 4-5 alkalommal jarok ide, minden nap igyekszem 1,5-2 orat mozogni, valtogatva az uszast es az edzotermet. Erdekes megoldas, hogy az uszoda folott van egy uvegfalu korfolyoso szeru, teglalap alaprajzu futopalya, amin eloszor jot mulattam, aztan figyelmeztettem magam, hogy a "kis beepitheto teruletek-nagy nepsuruseg" orszagaban vagyunk! Kulonben itt Japanban igyekszenek mindenben u.n. yasashii-k lenni, vagyis "kedves", "felhasznalo-barat", "aranyos", "humanus", "lagy", "jofej", "nem ajtostul a hazba" ;) stb. megoldasokat kifejleszteni. Ez a palya pl. ket savra van osztva, es egy plakat jelzi kedvesen, hogy a belso sav a lassan haladoke - ezen egy teknoc setal -, a kulso pedig a gyorsan futoke - ezen egy nyuszi spurizik. Mindig ugyanabba az iranyba kocogni egyaltalan nem volna yasashii, ezert ezt idonkent valtoztatjak, az aznapi haladasi irany pedig (egy nyilacska kepeben) leolvashato. Aprosag, de fontos, hogy a palya (kb. 30 m) negy sarkanal a kanyarok konnyebb bevetele erdekeben meg van emelve a talaj, a belso sav iranyaba lejt, egy kis dombot kepezve (mint a versenybicikli palya dolesszoge). Itt szoktak kocogni az edzo bacsi utan, sorban, mint a kiskacsak a tornara jaro kis ovodasok. Legaranyosabb az 50 eves ficko, ahogy a sor elejen lepest tart veluk :)

A konditerem resz eleg jol felszerelt. Egyszerre harom edzo van poszton es gondoskodik a kedves vendegek jolleterol. Van kulon gumiszonyeg a nyujtasra, bemelegitesre, aminek helyes modjat egy 15 perces vegtelenitett oktatofilm prezentalja. Ezen tv-torna jellegu stilusban lehet kovetni a nyujto mozdulatokat. Na de amig odaig eljutsz!! Merthogy...itt - ha ujonc vagy - nemcsak besetalsz es tajekozodsz, itt veled kimondottan "foglalkozva vagyon"! Miutan beleptem a sportklubba (kozel 1 oras urlapkitoltes), osszesen 3 tanacsadason vettem reszt. Az elso a letesitmeny reszletes bemutatasa volt  (helyszin bejaras utan a trainer lany komplett prezentaciot tartott egy 10 oldalnyi, aranyos abrakkal teli kisokos alapjan), a masodik az eronletem felmerese, a harmadik pedig az ajanlott edzesterv kidolgozasa. Van egy elso latasra merlegnek tuno masina, amin ket fogokat kezedben tartva ket percig allsz, es maris kezhez kapod a reszletes elemzest nyomtatott formaban. Izomzat es csont suruseget is meri. Ezt a merest erdemes havonta elvegezni. Van tovabba sima merleg es vernyomasmero szek, amit edzes elott es utan ajanlott hasznalni. Minden kedves vendegnek van egy mappaja, amibe foljegyezheti az adatokat, melyik gepen dolgozott, milyen sullyal, hany kaloriat egetve...stb. A mappak elrendezese sem akarhogy van am! 12 stoc, en a 6-osba tartozom, mert juniusban szulettem! :) A mappaknal el van helyezve 2 szemuveg (ket fele erosseg), ami szinten yasashii. Minden gephez tartozik egy kis kendo, amivel hasznalat utan mindenki letorli a geprol az izzadsagot. Slussz poen a harom masszazsfotel. Elmelkedesre az egyik legjobb hely. Nem elhanyagolhato, hogy a haviberletem (kedd-szombat 15-18 oraig, kondi, uszoda, jakuzzi, szauna, joga etc.) atszamitva 7500 Ft.

utban a Reneszansz fele
Egeszsegmegorzesben elen jaro orszagra jellemzo a korosztaly eloszlasa is. En delutan jarok, amikor a diaksag es az aktiv dolgozok el vannak foglalva, igy szamtalanszor elofordul, hogy nyugdijasokkal edzek. A sport is kozossegteremto, igy el szoktam beszelgetni ismeretlenekkel is, ami jo, mert kulonben viszonylag keves emberrel talalkozom. Egy mamikaval multkor a fenykepezesrol beszelgettunk, o pl. 70 eves. Egy papi, aki megkerdezte, milyen apropobol jottem Iwakiba, 72 lesz. A kedvenceim ket idos nenike, akik mindig egymasba karolva lepegetnek, es kozben vidaman trecselnek. Az egyikuk vak. 


* * * * *

A hetfo szunnap, igy ma sportolni nem voltam, de Hiroshival delutan eltekertunk a tengerig!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése