2011. december 9., péntek

Oskola ismét

Iwaki egyik iskolajaban hagyomannya valt, hogy minden evben, a kultura unnepe (november 3) kornyeken meghivjak a helyi kulfoldieket, hogy mutassak be sajat hazajukat. Nekem ez a masodik meghivasom volt, jol ereztem magam, marha jopofak es eredetiek a gyerekek, szoval a tavalyihoz hasonlo elmenyekkel gazdagodtam. Mar a keszulodesnel kattintottam nehany kepet, ami jol visszaadja azt a kulturalis sokszinuseget, amivel talalkoztam!

Thai asszonyok es az uj generacio


Evezredek mesei (thai nepviselet)


Moldova, Thaifold es Mongolia talalkozasa


Mongolia hangjai, lofejes hegedu (kinaiul matouqin, de a fontosabb, eredeti neve, "morin huur", ahogy a mongolok hivjak - merhogy kozben kaptam egy fulest, koszi! ;)


Ismerkedes egy tavoli kulturaval


A legkisebb moldovai japan pihen



Tancbemutato a tornateremben


Kovessetek a mozdulatokat!


Magyar talalmanyok (golyostoll, gyufa, C-vitamin, Rubik-kocka) bemutatasa es fenykepvetites mellett magyar tancot tanitottam nekik az osztalyteremben. Gondoltam, a bolgaros kevesbe lesz faraszto nekik, mint mondjuk a kezes. Elveztek, tetszett nekik, kicsit visszafogottan, de azert kurjongattak is hozza, a problema termeszetesen az "es most fogjatok meg egymas kezet!" resznel merult fol. Mintha csak otthon kiskamaszok lettek volna volna, ahol a fiuk es lanyok talalkoztak, ott megszakadt az osszefuggo sor (Hagyja' maa', nem fogom meg a kezed! Nyugi, en se a tied!), de igy is jol sikerult.


Beoltoztettuk a Tanarnot moldvai nepviseletbe, szerintem nagyon csinos volt, jol allt neki! Amit a gyerekeken lattok, az kulonben a tesicuccuk, ilyen "foldon hempergos" alkalmakra ezt veszik fol.


Amugy enekeltunk is (gitarral), a Kis kece lanyom-at! Huu, de tetszett nekik! A refrent enekeltettem veluk, hat nagyon lelkesen zengtek, hogy "Mondom-mondom, fordulj ide matkam asszony!". Legviccesebbnek a "mondom-mondom" hangzott nekik (vegulis japanul letezik ilyen szo, hogy: mondoo, azt jelenti, "kerdes es valasz, parbeszed" tehat a derultseg ertheto) Nagyon kedvesek voltak, en orulok, hogy iden is talalkoztunk!



4 megjegyzés:

  1. nagyon erdekes. kar hogy video nem keszult....

    VálaszTörlés
  2. Ez tényleg érdekes lehetett. A lófejes hegedű mongolul egyébként morin huur :)

    VálaszTörlés
  3. Tenyleg nagyon erdekes, ez minden evben az, szerintem evek mulva sem fogom megunni ;)

    Ppayter, koszi a fulest, beirtam a szovegbe!

    VálaszTörlés
  4. Szuperek a képek! Nagyon színvonalas ismeretterjeszős-kedvcsinálós programot tartottatok, a te ötleteidhez is gratulálok külön! Remélem, folytatódik még ez az iskolai műsoros hagyományotok!
    Anna

    VálaszTörlés