2011. december 21., szerda

Mimi

Kerdezni es meghallgatni - ez a "Mimi" (azaz ful) onketes latogato csoport celja. A templomban alakult csoport tagjai majustol jarnak ki a helyi atmeneti "lakotelepre". Nehany negyzetkilometernyi teruleten tobb szaz kis, blokkositott egyszobas haziko all, melynek mindenfajta koltsegeit (epites, rezsi) az allam fedezi. A hazak egy resze fabol epult - ezek a strammabb, baratsagosabb kinezetu, jobb hazak. Itt egy egesz telepules (a cunami altal elsodort Namie) lakoi elnek. Milyen aranyban nem tudom, de amerikai tamogatassal epult. A masik haztipus fem vagy valami muanyag otvozet lemezekbol epult, ez is jo, strapabiro es lakhato, de azert ha a kepeket nezzuk, az erzes nem ugyanaz. A fahazaknal egy blokkban altalaban ket lakas van, az egesz epulet meg van emelve, a bejarathoz rampa vezet, korlattal, a panelkunyhok a talajszinthez kepest nincsenek ugy megemelve, egy blokk egy egesz sor, nagyjabol ot-hat lakas es talan ezek valamivel kisebb alapteruletuek a fahazakhoz kepest. Viz, villany mindenhova bevezetve, futes is biztositva van.
Ime, a panelekbol epult resz! Enyhe erdei-iskolas barakk-hangulat. Es a fa! A postas mindenhova kijar. A hazakra illesztett betuk es szamok segitik az eligazodast.
Ha jol emlekszem, az egyik fahaztelepen a szamozas A-tol J-ig es 1-tol 10-ig van.En csak parszor voltam a Mimi-vel latogatni, de mindig aranyos emberekkel talalkoztam. Mindenfele korosztaly el itt, de napkozben gyerekekkel nemigen talalkozni, mert iskolaban vannak. Egyes iskolak a regi helyen mar nem tudtak ujra megnyitni kapuikat, ezert atmenetileg mas intezmenyek termeit kaptak meg, hogy egyutt maradhassanak a kolykok, ami az egesz kozossegnek nagy orom!


A helyzet kenyes, tehat van nehany fontos szempont, amit a mimi tagjai szem elott tartanak. Bar az itt elok sulyos vesztesegeket eltek at es sokan hianyt szenvednek, vagy maganyosak, fontos a maganszfera tiszteletbentartasa. A legtobben szivesen elbeszelgetnek es orulnek, hogy nem felejti el oket a "tarsadalom masik fele", de van olyan is, aki koszoni szepen, de nem szorul ra a latogatasra, oda legkozelebb nem kopognak be. Ezt altalaban az elso talalkozasnal le lehet venni, ki mennyire nyitott, akar egy kis beszelgetesre, akar egy kis ajandekra. Meg kilenc honappal a katasztrofa utan is figyelnek egymasra az emberek. Az orszag minden zegebol-zugabol kuldenek adomanyokat. Allandoan erkeznek kotott terdmelegitok, meleg kabatok; ezeket a kepen lathato papirfenyofakat (kb. 100 db-ot) okayamai ovodasok keszitettek (Okayama Honshu deli reszen, Hiroshima kozeleben fekvo prefektura, hires Timirol es csaladjarol ;). Azt hiszem, ez a "torodes", "kapcsolattartas", "leszakadni nem engedes", a "csoporthoz tartozast" kozponti rendezoelvkent szamontarto Japanban kulonosen is fontos.(u.i.: visszatertem a kisebb kepekhez, igy nem tulzsufolt a kompozicio)

2 megjegyzés:

  1. nem semmi micsoda szervezettseg van ott. a fahazak tenyleg nagyon szuperul neznek ki. kivancsi lennek mi alapjan dol el hogy egy-egy csalad melyik 'hazikot' kapja a fat vagy a masikat.

    oszinten bevallom a konnyem megint kicsordult a soraidat olvasva....

    VálaszTörlés
  2. Ugy tudom, a fahaz-falut kimondottan Namie varoska lakoinak epitettek fol, hogy egyutt maradhassanak, a plasztikfem-faluban pedig tobbnyire Iwaki lakosok elnek. Nem mindenki volt ilyen 'szerencses', mint Namie-varos lakoi, mert sokan a szelrozsa minden iranyaba voltak kenytelenek koltozni, ami (atmentileg, vagy vegleg)regi stramm kis kozossegek szetzilalodasahoz vezetett.

    VálaszTörlés