2011. május 24., kedd

Hasznos (de tényleg!) fejlesztések

A 'Borantia Szenta' (Volunteer Center, onkentes kozpont) olyan iramban hozza a jobbnal jobb fejleszteseket - amit japanul kaizen-nek mondunk -, hogy alig gyozok fejben jegyzetelni. Neha azert felmerulnek bennem ketsegek egy-egy ujitas szuksegesseget illetoen, de mindig be kell latnom, hogy ezek egyszeru praktikussagok, amik nem a bosszantsomra vannak, hanem azert, hogy megkonnyitsek a dolgom. Meg ha olykor europai (magyar) gondolkodasomba nehezen integralhatok is. Peldaul itt van ez a reggeli beleptetes. Naponta tobb szaz ember koordinalasarol van szo, hetkoznapokon ez 2-300, hetvegeken 4-600 fot jelent. Az alabbi kepen jol latszik, hogy a regisztracio utan ket sorhoz lehet csatlakozni: a jobb oldali "Eligazitasra varva (orienteson machi)" tabla moge allnak az eloszor jovok, a "Masodszor (nikaime)" tabla mogott pedig ertelemszeruen azok sorakoznak, akik legalabb masodszor vannak itt - ok eligazitas nelkul rogton a munka-beosztashoz mennek. Erdekesseg: a tablakat mindig a sorbanallok tartjak, nincs erre kijelolt felelos. (Pedig Japanban ugye mindennek van felelose, lehetoseg szerint mindjart ketto is.)



Kezdetben semmilyen hivatalos jeloles nem volt, aztan jott a 1.) Nyakbaakaszthato, foliaba csusztatott nevkartya. 2.) Nevkartya + karon elhelyezett, ragasztocsikra alkeszfilccel irt nev - kanjival. 3.) ugyanez a megoldas, csak a nev nem kanjival, hanem hiraganaval / katakanaval (egy kanjinak tobb olvasata is lehet, mig a hiragana, katakana jegyeknek csak egy, ezzel elkerulheto, hogy Harangozonak vagy Kolomposnak hivjak Csengettyus Aurorat) Most pedig eljutottunk a legujabb verzioig: nevtabla mar nem kell, itt van viszont a vizlepergeto anyagra nyomtatott, kizarolag aznapra szolo 'kartapasz' (kep: alant). Ennek reszei: (folso sor, feher mezoben kekkel) "Kitartas, gyerunk Iwaki!" (kozepen, piros hatter, feher karakterekkel) Iwaki varos Katasztrofa-Segely Onkentes Kozpont Iwaki varos Nepjoleti Tanacsa (legalul, feher hatter, alk.filc) datum, nev (hiraganaval)


Az alabbi kep meg a ragasztocsikos idoszakbol valo; a piros ragasztocsik extra jelenteshordozo volt, olyan kepesiteseket jeloltek rajta, ami temaba vag, mint kisteherauto jogsi, nyergesvontato jogsi, stb. Hogy az itt lathato tanari vegzettseg hogyan hasznosult, az szamomra egyelore rejtely.


A nagyteremben a szervezes megkonnyitese vegett kulon helyet kapnak az 'autostestverek', ahogy a tabla irja: "Aki autoval van, a piros szeken sziveskedjek helyet fogalni!" A tobbiek a barna szekekre ulnek. Ha foghijjas lett a terem, egy rendezo felszolit a helyek feltoltesere, hogy az ujonnan jotteknek ne kelljen atbukdacsolni a tomegen. Igyekeznek egy csapatba osztani azokat, akik egyutt jottek. Csapatok alakitasanal eloszor megfelelo szamu autost allitanak ki, s hozzajuk rendelik a 'legenyseget'.


Sajnos ezen a kepen nem nagyon latszik, de csucsidoben a dolog a kovetkezo katonas rendben zajlik: 1.) eloszor folallnak a soforok (ablaknal allo sor). 2.) Aztan minden soforhoz annyi embert szolit a koordinator, amennyi az autoba befer. 3.) Mindenki oszlopba sorakozva a sajat soforje fele nez (igen, katonasag:), hogy memorizalja, kihez tartozik. 4.) Majd hatra arc - es a koordi' ismerteti a tudnivalokat. A csoportvezeto valasztasra mar annyi fele mintat lattam, hogy elmondhatom, nincsenek szabalyszerusegek. (Egyik alkalommal pl. a sok tettrekesz de hallgatag ferfi nem torte magat a szerepert, igy "Na, haladjunk!" asszonysag lett a nagyvezir.) A kerveny-paksametan (munkalap, terkep, csapattagok nevsora, stb.) van egy ketjegyu hivatkozasi szam, ami megkonnyiti a terepen levo csapat es a kozpont kozti barmilyen telefonos  kommunikaciot.


Ezutan irany az eszkozvetelezes. A kijaratnal (ugyanoda visz, de kulon van a ki- es bejarat) lehet bezsakolni asvanyivezet, uditot, zsepit, maszkot, cukorkat, fertotlenito lottyot/zselet. Ez is fejlesztes, hogy ott all egy 'kinalgato ember' es kedvesen kinalgat. A "Kijarat" felirat alatt ott diszeleg fuggolegesen a " Jo utat!" is.


Egy atlag nap atlag utakadalyokkal es munkaval. A mostanaban gyakori serulesek miatt az epulet-kozeli munkaknal kotelezo a vedosisak (hermetto). Minden kis jelentektelennek tuno serulest jelenteni kell a kozpontban, nehogy kesobb elfertozodjon. Eleg veszelyes a terep, felig osszedolt hazakkal, deszkakbol kiallo rozsdas szogekkel..stb., szoval tenyleg vigyazni kell. En is figyelek!  


Az alabbi helyszin egy buddhista kis tempom (hatterben magas tetovel) melletti csaladi haz. A dobozokba az ertekesnek tartott dolgokat (fenykepalbumok, szemelyes targyak) gyujtogetjuk.


Nehany honapja ezen a helyen parkoltunk es itt setaltunk Hiroshival a tengerparton. Ennyi maradt. A betongatat is darabokra torte a viz ereje.


 Pihenoidoben elegyedtem szoba ezzel a nyugdijas emborrel. 
- Korabban hol dolgozott?
- Roppantul rostellem, de...a Fukushima-i Atomeromuben.
- Oh, akkor jokor jott a nyugdijazas. Meg epp idejeben. De miert rostelli?
- Mert nekem is ott volna a helyem veluk. Sokukat szemelyesen ismerem, egyutt dolgoztunk es tudom, milyen korulmenyek kozott kuzdenek most. Szegyellem magam, hogy en igy megusztam.
  

Haziasszonyok csatasorban.


Isten hozott! (O-kaerinasai!) felirat a visszateroknek.


Egyik nap melegetelt (rizs curry-szosszal, hussal) is osztottak a kozpontban a megfaradt resztvevoknek.


Csapatszellem - es a 'Katasztrofa-onkentesek munkaban' felirat a szelvedo moge. Ezzel szabad utat kap az auto a lezart teruleteken is. Azokat a teruleteket zarjak le, ahol tenyleg ko kovon nem maradt, a lakossag nem tud visszaterni, masnak meg nincs miert odamenni - ezeket az utszakaszokat forgalomiranyitok biztositjak. Ez az alabbi vicces kis kompania volt.


3 megjegyzés:

  1. Szépen meg van szervezve minden; csodálatra méltó!

    A nyugdíjas atomerőműves férfi meghatott; sajnálom, hogy marcangolja a lelkiismeret, de megértem, valószínű,hogy engem is kikészítene ez, de közben azért jó a családra is gondolnia, nem?
    Hallottam, hogy a környéketeken Nemzeti Park lesz a katasztrófa sújtotta övezetből; ez is szép kezdeményezés!

    VálaszTörlés
  2. Ritkan lattam ilyen szervezettseget. Jo volt olvasni. Sikerult az idos holgyet ujbol megtalalni? Azt aki valami olyat mondott hogy amerikait :-)
    haboruban latott utoljara.

    VálaszTörlés
  3. "ezzel elkerulheto, hogy Harangozonak vagy Kolomposnak hivjak Csengettyus Aurorat" - a konnyem is kicsordult. A te bejegyzeseidnek, ugy tunik, igy vagy ugy, de siras lesz a vege

    VálaszTörlés