2011. február 21., hétfő

Örökségem

Amiota ebben a csondes kisvarosban elunk, bennem zsibongo forgatagga terebelyesedett a Moricz Zsigmond korter meg a gyonyoru Andrassy ut, es meg jobban szivemhez nott Csepel kis Duna-parti setanya. Ahol a szinek teret kapnak, az illatok idot, ott letrejon a talalkozas. Ahol az emberek tudnak meg lassan setalni, sehova se sietni, folkerekedni, meg-megallni, racsodalkozni, parolazni, elidozni.

Neha napjan a paszujjal egig futo meszszagu hazfal, es a vilagotjart, hosszueltu, szikar dedapam cserzett keze nyomat viselo tornacfa is megjelenik, ha becsukom a szemem. Vagy amikor igazan kinyitom. Olyankor hanyatt fekve ebredek, egyik labam atvetve a masikon, ket kezem a fejem parnaja, tan dudolok is egy notat, hallgatom a diofa evszazados bolcsesseget, nezem levelei ezerarcu tancat es nem veszem eszre, hogy egyutt lelegzem az anyafolddel. A tornac elejibe' feszket rako fecskek oramu pontossaggal hazatalalnak, s mig a csivitelo fiokak repulesre keszen topognak a sarfalon, ok csak szelik az eget, hordjak a kukacot, de olyan cikazo, teremto szabadsaggal, amilyenre csak az kepes, aki nem tud semmit. Semmit nem tudtam akkor meg en se. Csak boldog jelenletemmel belesimulni oseim olebe. Tiszta voltam es ragyogofenyu. A kert volt Edenem, a rajta keresztulcsobogo patak csondes oceanom. A fak szivemben egig ertek, s gyokereimen at taplalt nemzetsegem aldott tortenete. Zavartalanul elt a bennem rejlo messzeseg. Minden dolgok nelkul voltam, leteztem, en, ekes virag, kicsiny, de gyongyebb Salamon osszes kincsenel - tudatlanul hanyatt fekve a vilag kozepen. Igy aramlott bennem a hegyek nyugalma, apam szomoru szeretete es anyam ringato olelese, igy orzott engem ez az orok forrasbol merito rahagyatkozas. 



Lazac, az alaphal

A helyi alapanyagok nagy segitsegemre vannak a kiegyensulyozott etrend kialakitasaban. Zoldsegre, miso-ra japan rizsre, gombara es husokra (foleg csirkere) epitek, mert allitom, az egeszseges etkezes valtozatos. Es ha mar e vizi vilag buja oleleseben ragyogo orszag lett otthonunkka, en, az odahaza halat evente egyszer evo most hetente legalabb egyszer orvendezem e nemes izharmonia folott. Iwaki halban szerfolott gazdag varos, vannak nevek, amiket csak nalunk terem meg az ocean. Kisded vagyok meg a 'se szeri se szama halnep' szakszeru elkeszitesenek muveszeteben, de mar baratkozom a gondolattal, hogy ezt is kitanulom. Addig is alljon ort ehelyutt a shake (de szake-nak is mondjak), azaz a lazac, minden halak alapja!



Borevel folfele helyezzuk a tanyerra, mert ugy szep.

Vajon piriottam kis halsutoben
  

Konnyu, omlos a tunekeny pikkelysor
 
wakame - a nagy zold lapicka, tengeri hinar, egeszseges es finom.
(alapjaraton olyan, mint a sodort szaraz falevel, a vizben tobbszorosere dagad)

Gohan (rizs) noritsukudani-val. Ez utobbi a nori tengeri alga
pepes elkeszitese.

Brokkoli majonez disszel, rapergettem egy kis fokhagymat is 

Vegyes salata, megszorva daralt szezammal.

Laktato, egeszseges es finom.


Oszakai hölgykoszorú, magyarok Japán minden szegletéből

Hiroshi szamolta magaban, hogy ha delelott tizenegykor talalkozunk, akkor olyan egy, fel kettore johet is elem, igaz? Ez olyan kedves feltetelezes volt Tole. Szeles mosollyal valaszoltam, hogy este het korul-ben gondolkodjon. Az orszag het zegebol-zugabol erkeztunk, nehanyan egymast nem ismerve, nehanyan regebbi kozos elotortenettel. Legegyszerubb, ha ugy fogalmazok, hogy mindannyiunk szerelmi szallal kotodik Japanhoz. Ki ferj s gyerek(ek), ki volegeny, ki kedves mellol jott ma Oszakaba. Nagy elmeny volt a talalkozas.


Umeda, delelott 11

Jo volt egyutt asztalhoz ulni, es megosztani az elmenyeket, nehezsegeket. Akkor es ott szinte alig fogtam fol, hol is vagyunk. Japan foldon-e meg, vagy mar otthon...Edes anyanyelvunkon meselni, hallgatni, konnyezni es kacagni - olyan volt, mint egy egesz napon at tarto magyar nepmese. Keszitettunk purikura-t (csilivili "orokbaratsag fenykep", amire itt kulon iparag epul), es megjartunk egy 10 emeletes bevasarlokozpontot. Ez utobbi nekem muzealis erteku kirandulas volt, kultur-antropologiai szempontbol is. Nem vagyok rajongoja az ilyen zsufolt helyeknek, de itt ugyesen meg volt oldva a levego keringtetese, es kulonben is a tarsasag mindenert karpotolt! Koszonom, lyanyok, orom volt Veletek!



Az oriaskereken...


...is beszelgettunk nezelodes helyett...

Igy keszul a purikura-ra a felirat

arcok


szinek


durcas pincer arc

Kanyargo Valentin-napi sor a kasszakhoz es az al-fotoalany

Korkerdesek asztalanal


Purikura



Messze foldrol erkeztunk
 

Napsütötte Oszaka

Olyan hirtelen dontottuk el, hogy megis utazunk, mint amilyen hirtelen bujt elo a hetagra suto nap a felhok mogul hogy kiviragoztassa - egyelore meg csak az iwakiak szivet, aztan majd a porcsinfuvet is a viragarus haza elott. Egy szombat delelotti programot lefujt a szervezoje, igy erdemesnek talaltuk nyakunkba kapni Honshu-szigetet es hosszanti iranyban atszelve, 11 orat es kilencszaz kilometert utazni egesz Oszakaig, ahol osszejott nehany itt elo magyar lany.

Es meg a csomagok is elfernek...

Hogy mas orszagban vannak-e ilyen buszok, azt nem tudom, otthon nem talalkoztam hasonloval. A japan ejszakai jaratok kenyelme a repuloket is meghazudtolja, mar ami a szekek lehetseges hatradontesi szoget illeti. Harom kulonallo szeksor, labunk alatt lehajthato puha pluss talapzat, minden utasnak takaro, papucs, a vezetofulket az utastertol elvalaszto patentos fuggonysor, ajandek dobozos tea. Es  apro figyelmessegek, pl. hogy miutan az utolso folszallohelyen csatlakozo utas is elfoglalta helyet (10 perc) oltjak csak le a villanyt. Ez nem penz, hanem figyelem kerdese... Ilyen feltetelek mellett meg az en kenyes szervezetem is behodolt az alomnak, hacsak nehany orara is.

Regi korok tukre

Szombaton Hiroshival egesz nap a varosban csavarogtunk, az oszakai varat es kornyeket jartuk be. A varat a XVI. szazadban a masodik orszagegyesitonek is nevezett Toyotomi Hideyoshi hadur kezdte el epittetni  (az orszag egyesiteset Oda Nobunaga kezdte el), az utolso simitasokat pedig Tokugawa Ieyasu, "a vilag (=Japan) lecsendesitese"-ben erdemeket szerzett shogun idejen vegeztek el. Az oszakai var korul talalhato az egyik legszelesebb vararok, ma is tele vizzel. (A falakon latjuk, a vizszint meddig emelkedett.)



Szembenez mult es jelen


Emelkedes


Alabb a mindenre kiterjedo figyelem peldaja. Egy kivagott fa megmaradt ronkjet tekertek korul egy "Figyelem! Veszely!" feliratu szalaggal. Feltetelezem (szeretnem hinni), hogy ez atmeneti megoldas a tonk kiasasaig.


"Chuui, kiken!"



Sportos idoutazo

Otto-papanal szalltunk meg. Mar ot honapja nem talalkoztunk, ugyhogy jo volt kicsit beszelgetni. A japan csaladok gyermekvallalasi kedvet sajat allitasuk szerint ket dolog veszi vissza. Az egyik a rettenetesen draga oktatas, a masik pedig a szuloktol, rokonoktol valo tavolsag. A nagyszulok ezer kilometer tavolsagbol nem tudnak besegiteni.




Kozepen


latkep aranyhallal


...s a hal alatt valok

A kendo-kozonseg bent mezitlab

"Veszelyes" szalag "Tartsuk tisztan a parkot!" tablaval

Kaptunk egy fulest, hogy a vasarnap delelottunkbe emberi idoben hol fer bele egy mise, ugy, hogy ne kessuk le a magyartalalkozot sem. Meglepetesemre egy gitaros misebe csoppentunk. Ket rozoga gitar, egy harmonium, es egy nevet-nem-tudom dob, ami olyan, mint egy hangszoro es rajta ul aki uti. En nagyon fontosnak tartom, hogy ha zenelunk, adjunk a szinvonalra is, de itt olyan legkor vett korul, hogy csak ultem es arra gondoltam, mennyi tanulnivalom van meg az eletben... meg hogy boldogok a tisztaszivuek. A neha ritmikailag (is) szetesett, de szivbol zenelo sracok valami olyan jelenletet sugaroztak, mint a ciganyarcu, hatarozott es elenk szemu filippino pap, aki angolul, aztan japanul beszelt - egyszeruen es oszinten. Kedvunk tamadt minden hetvegen vegigutazni fel Japant, hogy itt megpihenjunk.


Ahova jo volt beterni... 

Ismeretlen vandorkent

Sakuranomiya-i templom


2011. február 20., vasárnap

Utcakép - üzenet a hatalomnak

Aminap vettem eszre, hogy bekes kisvarosunk finomlelku lakoi nem nagy megmozdulasokkal, de nyiltan fogalmazott "festett felkialtassal" uzennek a kozrend orzeseert felelos - egyebkent ebben az orszagban koztiszteletben allo - szerveknek. A velemeny kinyilvanitasanak e szokatlan modja olyan bájos volt, hogy sokaig nem tudtam mosoly nelkul elmenni mellette.

innen nem messze...


Harom szo csupan, ami tomor lenyomata a japan hangzorendszer es a latinbetuk olykor nehezkes megfeleltetesenek. Latinbetus kulfoldi szavak atirasakor a japan nyelvben hasznalt felperduletu "r" (ami kiejtesben valahol az "r" es az "l" kozott van) gyakran kerul az egyaltalan nem hasznalt "l" helyebe. Mivel a japanok altalaban nem halljak az "r-l" kulonbseget, latin betus szavak irasa soran sokszor bizonytalansagot okoz nekik a megfelelo betu kivalasztasa. Aki tanult valaha oroszt, annak van fogalma a magyar ket-haromperduletu r hang kiejteserol, de ennek gyakorlasa tobbnyire nagy nevetesekbe torkollik. Ugyanez a helyzet a "lala-la" eneklest imitalo hangsorral. 


a zebra tulso felen...


A japan hangzok viszonylag egyszeruek, talan ez is az oka annak, hogy errefele ismeretlen a logopedus szakma. Anyu, most mondd meg! (Komolyan nem tudom, ki foglalkozik a selypito, posze, hadaro, dadogo, fatyolos hangu, rekedt, diszlexias, diszgrafias, diszkalkulias es egyeb nehezsegekkel kuzdo gyerekekkel.) De most kovetkezzek a kep, ami miatt tulajdonkeppen ez a kis bejegyzes szuletett!



Jó ebédhez szól a nóta - magyar konyha Iwakiban

Nagy sikere volt a gulyasnak es a turogombocnak a februar elso szombatjan megtartott Hungarian Cooking Class-on, a magyar fozoklubban. Ilyet nehany havonta rendez a Varoshaza stabja, mindig mas nemzet gasztronomiajaba 'bepillantando', es altalaban 10-20 resztvevoje van, ezert is esett jol, hogy ez alkalommal negyvenketten jottek el. Feher hollo errefele az europai, kis hazankat pedig egyelore egymagam kepviselem.

Igazi kalocsai paprikaval
A kulturhaz minden szukseges eszkozzel folszerelt nagy konyhajaban fozocskeztunk, ot ember alkotott egy csapatot. Kulon erre az esemenyre hoztam otthonrol decemberben gulyaskremet es pirospaprikat, kalocsait, eros es edes valtozatban is, a rend kedveert. A tablan egy japan hazaspar Magyarorszagon keszitett fotoit lathatjatok. Ok nemetul szolitottak meg, mert mint kiderult, Jurgen nemet nyelv klubjanak oszlopos tagjai. Ez olyan filmbeillo volt. Azert az becsulendo, hogy hatvan evesen elkezdenek tanulni egy idegen nyelvet.


Nem tudtam lebeszelni a szervezoket a salatarol...
En laptopon vittem kepeket, es meseltem is amennyit tudtam, mert egy ilyen tavoli - es valljuk be, tobbek szamara ismeretlen - orszag gasztronomiajarol beszelni csak ugy erdemes, ha egy csipetnyi kulturat, tortenelmet is hintunk a talba. A hivatalos forgatokonyv az volt, hogy az egyszerre koremgyult csapatoknak bemutatok egy munkafazist (pl. hagyma aprora vagasa, dinsztelese, fuszerek...), majd mindenki visszaroppen az asztalahoz es megvalositja azt.


Egy-egy magyarazathoz mindig probaltam adagolni par csepp altalanos ismeretet, a gulyas- paraszt etel - alfold - szurkemarha - ridegtartas vonalon ket mondattal eljutottam az Ural-hegysegig es vissza, ahonnan mar csak egy ugras volt gyogyfurdoink jotekony hatasa, a jo magyar borok, tancos kedvunk, tejfol-kozpontu gondolkodasmodunk es a puli.


A csipetke keszites kulon mutatvany volt, sejtettem, hogy elvezni fogjak. A japan alapossagra jellemzo, hogy amikor korbe felmutattam, nehanyan megnyomkodtak a "minta tesztat", hogy erezzek, milyen masszivra kell gyurni - ez olyan aranyos volt.  Jo suru, eros levest fozott mindegyik csapat es izlett is nekik! A "túrógombók"-nal, ahogy ok mondtak:) volt bennem egy kis izgalom, hogy vajon szetesik-e fozeskor... Mondtam milyen nehez megtalalni az aranyt, hogy gumilabda se legyen, de azert egyben is maradjon es en orultem a legjobban, amikor az eredmeny japan szajiz szerinti puha, omlos t-gomboc lett. Ok nagyon szeretik a puha, finom eteleket, kivaltkepp sutemenyekben. De az egesz kulturajuk olyan, mint a konyhajuk: "nem tolakodo", finoman egymasra hato es egymast kiegeszito harmonia.


készül a "túrógombók"


Talalva!

Meglepo volt, hogy ferfiak is eljottek fozni, nem is akarmilyen lelkesedessel. Egy anya, aki a lanyaval jott, meselte, hogy negy evig eltek Magyarorszagon, amikor a ferje kikuldetesben volt nalunk. Az akkor ovodas koru lanya Japanba visszaterve tobbszor szembesult azzal, hogy tajszolasban beszel; kisse magyaros volt a japan kiejtese. :) 

Oket minden erdekelte :)

Hatterzenekent a Botosanka egyuttes moldvai csango muzsikaja szolt, es hogy ne csak halljak, hanem lassak is, magamra oltottem a moldvai nepviseletet, ami nagy tetszest aratott. Kotottem par uj ismeretseget is, aminek kulon orulok. Kivancsian varom a kovetkezo alkalmat, ezuttal az asztal masik oldalan.


A stab altal nyomtatott,
mindenkinek kiosztott receptfuzet


2011. február 2., szerda

Tonkatsu, a japán rántotthús

Aki a sushi utan kedvet kapott a japan etelekhez, most figyeljen! Bemutatom az egyik kedvenc etelem, s az egyik kedvenc helyem. Kovetkezzek a tonkatsu (tonkacu), vagyis a japan rantotthus es a hozza tartozo ceremonia!

A malackas etterem uvegen keresztul latni, ahogy ott ulnek a varakozo kedvesvendegek. Ezen a helyen nem nekunk kell felirni a nevunket, hanem egy ultetohostess jon azonnal es intezkedik. Altalaban nem kell tobbet varni ot percnel, mert sok asztal van. Minden etteremhez tartozik parkolo; kisvaros ez, nem Tokio, szellos, nyugis, elheto.


Kulon iparag epul az etelprezentaciora. A kirakatban a kesz etelhez megszolalasig hasonlito muanyag minta csiklandozza a beterni vagyok inyet, akik igy elore ki tudjak valasztani, mit szeretnenek enni, es az arat is latjak.


Mielott barmit kernenk, mindig kihoznak egy pohar teat (mas helyen vizet jegkockaval), es csomagolt kis keztorlo kendot. Itt az asztal szelen latjatok a kulonfele szoszokat, illetve kiegeszitoket, mint pl. szezammag. A teat igeny szerint utantoltik, ez benne van az arban.


Minden japan etteremben kepekkel gazdagon illusztralt az etlap. Ezt jo volna otthon is bevezetni, foleg a kulfoldi vendegeknek konnyitene meg a valasztast. (Persze egy atlag magyar etterem annyi fele etelt kinal, hogy eleg sulyossa valna az etlap.)


Egy egesz ceremonia kezdodik. A pincer kihoz nehany fontos dolgot, ugymint evopalcikak, kis talkak, durva szemu so orloben, illetve egy leiras, ami az etel fogyasztasanak javasolt sorrendjet ismerteti. Ezeket szepen kommentalja is, majd kedves hangon megker, hogy ha kitalaltuk, mit kerunk, nyomjuk meg a csongo gombot, ami kis zenevel hivni fogja ot. Az asztalra tett dolgok egyike az alabbi fabol keszult, kis malac emblemas alkalmatossag...


...mely alkalmatossag nem mas mint egy mozsarbavalo faszezamzuzo. A szezam ertekes elemei akkor tudnak csak felszivodni, ha a mag heja megtorik. Kulonben ez a kis elfoglaltsag az egyik legvonzobb oldala az etteremnek. Minden vendeg tori a tetszoleges mennyisegu szezamjat a maga kis mazas mozsaraban. Ennek irto jo hangja van es mokas is, kicsit olyan ovodas-kort idezo, es az a hang, ahogy orlodik a mag, kesz zene-terapia!


Mozsarazom is lelkesen a szezamom! Oldalt a sotarto, a hozza valo kulon talka, es a keztorlo kendo. Latjatok, itt is lehet pultnal enni, de ennek a helynek olyan jo a hangulata, hogy ajanlott kivarni az asztalt.


A ceremonia kovetkezo lepese, hogy a tonkatsu szoszt az orolt szezamra ontjuk. Ez egy suru barna szosz, a tonkatsu elengedhetetlen kiegeszitoje. Van csipos, van edesebb, lehet hozza mustart is tenni (mint az alabbi kepen Hiroshi teszi). Ebbe martogatjuk majd a rantotthus szeletkeket. Ezzel a kis konnyu fa-merovel meritunk a nagy mazas kocsogbol.



A japan emberek szepek. Ebbe az etterembe pedig mintha a legszebbeket valogattak volna szemelyzetnek. De lehet, hogy a kifinomult stilusuk teszi szeppe ezeket a pincer urakat es holgyeket. A ruhajuk is figyelemre meltoan jol tervezett. Ez a kulso-belso szepseg egyseget eredmenyezi.


De megiscsak Hiroshi a legszebb...Ahogy ul itt ragyogva a kis fenykoszorujaban, es elnezi nekem, hogy huszadszor is kattogva dokumentalok eves helyett. Nem, keresve sem talalhatnek nala jobbat...


A raku technikaval keszult hatalmas, mazas tanyer szabalytalan alakjaval es rucskeivel az osi japan korok hangulatat teriti az asztalra. Igen, asztalterito, az sehol nincs. Ismeretlen errefele. De nem is hianyzik.


Salatat es rizst korlatlan mennyisegben lehet itt fogyasztani, de nekem egy-egy tanyerka boven eleg, igy is kiados mennyiseg. A miso leves is gazdagon rakott zoldseggel, es olyan valtozatos az izvilag a sok apro kiegeszitovel, hogy oromukben ficankolnak az izlelobimbok.


Ime az umeboshi, a japan szilva, ami az etkezes utolso kis meglepetese. Savankas ize egyszer, lassan korbejar az izek kavalkadjaval kenyeztetett testben, ujra feluditve azt, hogy aztan nyugodtan elidozhessunk a Joisten teremto gazdagsaganak csodalataban.


Legvegul pedig asztalra kerul egy-egy csesze forro zoldtea. A vastagfalu bogre enyhen amorf, hideg teli napon melegitonek is pont jol illeszkedik a tenyerbe. Zaroakkordkent pedig tokeletes.