2010. december 25., szombat

"Fooe Bainatten!"

Kivancsi voltam, az alapvetoen shinto es buddhista vallasu, de azt is csak formalisan gyakorlo japanok hogy unneplik a karacsonyt. December 22-en, szerdan az Alios nevu, Muveszetek Palotajara emlekezteto epuletkomplexumban tartottak a "Doitsu no Kurisumasu"-t, vagyis a Nemet Karacsonyt. Honnan a nev?Mivel Japanban nincsenek az unnepnek tul regi gyokerei, es mert Nemetorszag kelloen messzi, 'ismeretlensegeben romancsikku', karacsonyi hagyomanyokkal rendelkezo(nek velt) orszag, gondolom, jol hangzott a meghivon.

oogan konsaato


Az unnepseg egy orgona koncerttel kezdodott, ami megalapozta a jelenteset tekintve kulonben eleg nehezen megfoghato karacsony hangulatat. Az europai zenemuveszet nagyjait hallgatva elgondolkoztam azon, hogy akik itt ulnek, nem is tudjak, mibol maradnak ki...mar ami a karacsony valodi tartalmat illeti. Ezt gondoltam annak ellenere, hogy tudom, nem lehet ilyen szempontbol nemzeteket, kulturakat es embereket osszehasonlitani. Ok itt nottek fol, nekik ez a termeszetes. Nekik nem hianyzik a pustolo ho, a negyedik gyertya a koszorun, az igazi fenyoillat, a harang, a jaszol, az istallo, a csillagszoro, a diosbeig... Na, ezt a felsorolast most befejezem. :)

epp azt magyarazza, hogy olyan hideg van,
hogy meg csizmat is vett...


Az Iwaki fuvola zenekar kis koncertje kovetkezett, ami igazan meghato volt. Latszott, hogy nem profi zeneszek, de nagyon lelkesek! Azutan az esemeny nevado orszaganak kepviseleteben szinpadtra allt Jurgen, es nemetul elmeselte a betlehetmi tortenetet. Egy holgy olvasta japanul, kozepen pedig lathattuk a kepeket. ;) Jurgen nemetul kivant boldog karacsonyt, amit a japanok eleg erdekesen ismeteltek meg :), valahogy ugy, ahogy a cimben all.



Jurgen und seine kleine Freunde

ooo...erdekes milio...

Sakai san, aki enekelni vagyo idoszakomban 'enekkart keresett de nem talalt' nekem, lelkesen invitalt az erre az alkalomra osszeallt korusba. Meg kicsit bodult voltam az utazas es az idoeltolodas miatt, de gondoltam, ha a probakrol mar le is kestem, valahogy csak kepes leszek erositeni az altot...Kicsit meglepodtem, amikor kiderult, hogy az ugynevezett korus mi ketten vagyunk :). Aztan varatlanul befutott meg ket felprofi noci, igy negyen enekeltunk. Sakai san zongorista lanya kisert minket. 





Japanban a karacsonyfat december elejen allitjak fol, es karacsony utan rogton leszedik. Az itt allo fa agaira kis papirra irt kivansagokat lehetett folerositeni, ezek voltak a diszek. A gyerekek aranyos kivansagokat irtak. Azert latszik, hogy joleti, am nagy nepsurusegu tarsadalomban elnek...



"szeretnek egy sajat szobat, vagy egy laptopot..."



kyandoru (=candle), ez mondjuk szep